perjantai 28. heinäkuuta 2023

Juicy Lucy on erilainen juustohampurilainen


Juicy Lucy on kyllä nimensä veroinen, todella mehevä juustohampurilainen. Ero tavalliseen juustohampurilaiseen on siinä, että kun yleensä juusto laitetaan pihvin päälle, tässä se ”leivotaan” hampurilaispihvin sisään. Mutta mikä juusto?

Amerikassa (missä tämäkin hampurilainen on keksitty) tähän käytetään ns ”American cheese” juustoa. Jos joku ei ole sattunut näkemään sellaista laatua kaupan juustohyllyssä, ei mitään hätää. Sen suomenkielinen nimi on sulatejuusto, keltaista cheddar sulatejuustoa yksittäispakattuina viipaleina. Erittäin kätevää ja toimii aina. Sulaa takuuvarmasti jauhelihapihvin sisällä, jolloin kun pihvin leikkaa tai siitä haukkaa, juusto valuu ulos. Yksi ainoa pihvi sämpylän väliin riittää. Tämä ei todellakaan ole mikään pikaruokalan höttöburgeri.


 

Juicy Lucy

(kaksi hampurilaista)

 

400 – 480 g   rasvaista (20%) naudan jauhelihaa
1 tl                 suolaa
3 - 4               viipaletta cheddar sulatejuustoa
2                    isoa (briossi) hampurilaissämpylää
ruokaöljyä
majoneesia

vaihtoehtoisia täytteitä

friseesalaattia
tomaattia
maustekurkkuviipaleita
paistettua sipulia
pikkelöityä punasipulia
barbequekastiketta
... tai jotain muuta mistä tykkää
 

                                         

Sekoita suola jauhelihaan ja jaa seos neljäksi yhtä suureksi palloksi. Litistä jauhelihapallot kahden voipaperin välissä mahdollisimman ohuiksi, tasaisiksi ja litteiksi kiekoiksi. Tähän on hyvä käyttää apuna paistinpannun tai kattilan pohjaa. Leikkaa sulatejuustoviipaleet neljään osaan ja tee niistä pinoten pihvien täytteet. 



 

Aseta täyte pihvin keskelle ja nosta toinen jauhelihakiekko sen päälle. Taputtele niin ettei väliin jää ilmaa. Nipistele reunat tiiviisti kiinni toisiinsa ettei juusto sulaessaan valu pihvistä ulos. Tee pihveistä reilusti suurempia kuin sämpylöistä, sillä pihvi kutistuu paistettaessa. Sivele pihvit molemmin puolin ruokaöljyllä. 


 

Kuumenna paistinpannu, paistolevy tai grilli kuumaksi ja paista pihvit siten, että molemmin puolin tulee hyvä tummanruskea paistopinta ja liha kypsyy myös pihvin keskeltä. 


 

Halkaise lämmitetyt hampurilaissämpylät ja sivele leikkauspinnoille majoneesia. Sitten pihvi ja päälle toinen puoli sämpylästä. Oman maun mukaan väliin voi lisätä muutakin mistä tykkää. Meillä oli friseesalaattia, tomaattia ja maustekurkkuviipaleita. Annos on niin mehevä, että tällä kerralla ymmärsimme syödä sen haarukalla ja veitsellä. Jälkiruoaksi raikas olut.
 

Ei kommentteja: