perjantai 2. heinäkuuta 2021

Savukalawontonit airfryerissä


Tämä on varsinaista suomalais-kiinalaista kesägourmettia, omatekoisella savukalatahnalla täytettyjä wontoneita. Ei ihan päivällisruokaa, mutta hyvää välipalaa. Juhannukselta jäi sen verran savukalaa, että se päätyi wontonkuorien täytteeksi. Koostumukseltaan tällainen täyte ei minun mielestäni kuitenkaan kovin hyvin sovellu keitettäviin tai höyrytettäviin wontoneihin, joten käytin näihin paketin uppopaistettavaa wontontaikinaa (löytyy aasialaisesta kaupasta). Näillä kahdella wontonlaadulla on sellaiset erot, että punaisen paketin fritattavat pastalevyt ovat ohuempia ja hiukan suurempia kuin vihreän paketin keitettävät/höyrytettävät. Muuten pakkausten sisältö näyttäisi olevan ihan samaa tavaraa. Frittaaminen tehtiin tällä kertaa air fryerillä. Kuka näillä helteillä missään kuuman öljykattilan vieressä viihtyisi.


Wontonkuoret ovat tiiviiseen nippuun pakastettuja ohuen ohuita pastalevyjä. Ne sulatetaan jääkaapissa yön yli tai vaikka hiukan pitempäänkin. Jos ohuita taikinalevyjä yrittää irrottaa toisistaan kohmeisina, ne repeävät. Mikron sulatustehokaan ei tee niille hyvää. Hitaasti viileässä sulatettu, avaamaton pakkaus säilyy jääkaapissa tarvittaessa pari päivää.

Kalana oli savunieriää, mutta yhtä hyvin tällaiseen voi käyttää savulohta, savusilakkaa tai oikeastaan melkein mitä tahansa savukalaa. Dippikastikkeessa on sweet chili -kastiketta, omatekoista chiliöljyä sekä srirachaa.


 

Savukalawontonit air fryerissä

(noin 30 kpl)
 

200 g  ruodottomaksi perattua savukalaa

200 g  maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia tms)
1  kovaksi keitetty kananmuna
2  kevätsipulia hienonnettuna
0,5 dl  hienonnettua tuoretta tilliä
 
1  paketti wontonkuoria (pakaste)
1  kananmuna
oliiviöljysuihke

 

Sulata wontonpakkaus hitaasti yön yli jääkaapissa.

Hienonna savukala haarukalla ja sekoita se tuorejuustoon. Lisää kovaksi keitetty ja hienonnettu kananmuna, kevätsipuli sekä tilli ja sekoita kaikki yhteen tasaiseksi tahnaksi.

Avaa wontonpakkaus niin että sieltä voi ottaa yhden pastalevyn kerrallaan ja muut ovat muovin alla suojassa kuivumiselta. Vatkaa kananmuna kevyesti. Sivele wontonlevyn reunat kananmunalla ja nosta keskelle 1-1,5 tl savukalatahnaa. Nosta vastakkaiset kulmat yhteen, jolloin kananmuna liimaa taikinalevyt yhteen. Nosta sitten loput kaksi kulmaa ylös ja muotoile niistä pyramidi. Nipistä kaikki liitoskohdat tiukkaan kiinni.

Esilämmitä airfryeriä 190 asteessa noin 10 minuuttia. Tee lautaselle yhtä monta wontonnyyttiä kuin yhteen korilliseen mahtuu ilman että ne koskettavat toisiaan. Meillä koriin mahtui 9 nyyttiä. Kun laite on lämmin, suihkauta wontonit kevyesti oliiviöljysuihkeella ja nosta ne koriin hiukan erilleen toisistaan. Kypsennä jokaista erää 190 asteessa noin 6 minuuttia. Nosta valmiit wontonit jäähtymään ja jatka seuraavalla erällä. Kun kaikki on fritattu, tarjoile rapeat savukalawontonit chilidipin kanssa.


2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Kiva ohje! Minulla on matkailuautossa niin pieni airfryer, ettei siihen varmaankaan mahtuisi kuin kolme kerrallaan. :D Mutta se on passeli matkakäyttöön, ei tarvi olla yhtään isompi.

Tuplaespresso kirjoitti...

Pienempi lienee siitä parempi, ettei tule tehdyksi liikaa ruokaa eikä myöskään ostetuksi liikaa kun jääkaappiin ei mahdu ;)