keskiviikko 21. heinäkuuta 2021

Leenanpäivä 22.7. ja erityisen hyvä MUSTikkapiirakka pullataikinaan


Tarjoilemme Leenanpäivän (Leena, Matleena, Leeni ja Lenita) kahvipöydässä erityisen hyvää mustikkapiirakkaa, johon käytin täytteeksi viimeiset viimekesäiset pakastemustikat. Mustikkapiirakka on kesän MUST. Sille on jopa oma merkkipäivänsä, 6. elokuuta. Olemme siis vähän etuajassa, kun teemme tätä erityisen hyvää mustikkapiirakkaa jo nyt. Mikä tästä sitten tekee niin erityisen hyvän? Eikö mustikkapiirakka jo muutenkin ole todellista herkkua?

Tämän mustikkapiirakan salaisuus on, että se maustetaan korianterinsiemenjauheella - eikä sitä pidä säikähtää, sillä korianterinsiemenet maistuvat ihan erilaiselta kuin korianterinlehdet. Ei ollenkaan ”saippualta”, kuten jotkut kuvailevat lehtien makua. Korianterinsiementen sisältämät aromiaineet korostavat mustikan makua ja tekevät piirakasta entistäkin paremman. Ihan vinkkinä, kannattaa kokeilla lisätä ripaus korianterinsiemenjauhetta mausteeksi myös mustikkahillon joukkoon.

Kun mustikkapiirakkaan käytetään pakastemustikoita, niistä tulee mehukkaampi piirakka kuin tuoreista mustikoista. Siistä syystä pakastemustikat tarvitsevat perunajauholisäyksen sitomaan tuon runsaan kosteuden.


 

Erityisen hyvä mustikkapiirakka

2 dl  maitoa

9 g  kuivahiivaa (eli vähän alle yksi pussillinen)
1 dl  sokeria
0,5 rkl  ihan hienoksi jauhettua kardemummaa
1 muna (koko L)
450 g  vehnäjauhoa
80 g  pehmeää voita
0,5 tl  suolaa

10 dl  jäisiä mustikoita

1 dl  sokeria
2 rkl  perunajauhoa
1  tl  ihan hienoksi jauhettuja korianterinsiemeniä
1  kananmuna voiteluun

 

Sekoita hiiva haaleaan maitoon. Lisää joukkoon sokeri, kardemumma ja kananmunat. Lisää myös lähes kaikki jauhot. Vaivaa taikinaa voimakkaasti noin 5 minuuttia. Lisää pehmeä voi sekä suola ja jatka vaivaamista, jotta suola ja voi sekoittuvat taikinaan tasaisesti. Alusta mukaan loput jauhoista. Vaivaa kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta. Anna taikinan levätä viileässä paikassa tuorekelmulla peitettynä noin tunnin ajan. Heinäkuun helteillä hyvä viileä paikka on ollut jääkaappi.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kauli taikinasta leivinpaperin päälle ohut piirakkapohja ja anna sen kohota puolisen tuntia ennen mustikoiden lisäämistä. Sekoita keskenään sokeri, perunajauho sekä korianterinsiemenjauhe. Kumoa jäiset mustikat isoon kulhoon ja sekoittele niitä sen verran että ne varmasti ovat kaikki irtonaisia. Kaada sokeriseos mustikoille ja sekoita kunnes mustikat ovat kauttaaltaan sokeriseoksen peitossa.

Taputtele kaulittu ja hiukan kohonnut taikina matalaksi ja kippaa mustikkakulhon edelleen jäinen sisältö tasaisesti taikinan pinnalle. Voitele piirakan reunat vatkatulla kananmunalla ja paista piirakka uunin alaosassa 20-25 minuuttia kunnes taikina on kauniisti ruskistunut.

Varsinkin pakastemustikoita käytettäessä marjatäyte on uunista otettaessa vielä kovin löysä. Piirakka kannattaakin ensin jäähdyttää huolella ennen kuin alkaa leikata siitä paloja.

Reseptin mukaisesta taikinamäärästä tulee kokonaisen uunipellin kokoinen mustikkapiirakka. Minä kaulitsin taikinan hiukan uunipeltiä suuremmaksi pyöreäksi kiekoksi. Laitoin kaulitun taikinan keskelle 30 cm pahvilevyn ja sitä mittana käyttäen leikkasin reunat kapeiksi taikinasuikaleiksi, minkä jälkeen vasta nykäisin taikinan leivinpapereineen uunipellille. Levitin mustikat niin lähelle taikinan reunaa kuin vain voi ja taittelin suikaleet ristikkäin keskiosan suuntaan, jolloin piirakka mahtui taas hyvin pellille. Vasta kypsän piirakan jäähdyttyä siirsin sen isoon, pyöreään pizzavuokaan. Piirakkapalasta huomaa, miten mustikkaa on reilusti myös koristereunan alla.

Ja muistakaa, että korianterinsiemenjauhe ja mustikat ovat täydellinen pari.


 

Ei kommentteja: