maanantai 19. heinäkuuta 2021

Marketanpäivä 20.7. ja Mostachon eli meksikolainen "pavlova"


Naistenviikon Marketanpäivän (Marketta, Maarit, Reetta, Reeta, Maaret ja Margareeta) kakun resepti löytyi Meksikosta. Suomenkielistä reseptiä en löytänyt, joten tässä mostachonin Suomen ensiesitys:

Mostachon-kakkua sanotaan Meksikon ”pavlovaksi”, se on pähkinäinen marenkikakku. Taikina on valkuaisvaahtoa, jonka joukkoon on lisätty pähkinä-keksirouhetta antamaan lisää rakennetta. Jos tämän helpon leivonnaisen haluaa tehdä gluteenittomana, ei tarvitse muuta kuin vaihtaa keksit gluteenittomaksi vaihtoehdoksi. Perinteisesti mostachon on ollut tapana viimeistellä mansikkaviipaleilla, mutta koska paras mansikka-aika meni jo, tässä voi käyttää myös mango- ja/tai kiiviviipaleita. Tai vaikka kaikkia, jos haluaa. Tai marjoja...

Tämä mostachon on tehty 17 cm irtopohjavuokaan, mutta tuplaamalla ainekset saadaan 23-24 cm kakkuvuoka täyttymään ja kakkua vähän isommallekin porukalle.

 

Mostachon eli meksikolainen pavlova

1 tl  ruokaöljyä vuoan voitelemiseen

4  munanvalkuaista
0,5 tl  viinikiveä
1,5 dl  sokeria
1 tl  vaniljauutetta
          (huom! jos keksit sisältävät vaniljaa/vanilliinia, älä lisää vaniljauutetta!!)
hiukan vajaa 0,5 tl  leivinjauhetta
0,5 dl  saksanpähkinää
0,5 dl  pekaanipähkinää
50 g  marie –keksejä

200 g  tuorejuustoa

3 rkl  creme fraichea
0,5 dl  tomusokeria
0,5 tl  vaniljauutetta
mansikoita, mangoa ja/tai kiivejä

 

Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja voitele paperi sekä vuoan reunat ruokaöljyllä.

Mittaa valkuaiset ja viinikivi vatkauskulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella muutaman minuutin ajan kunnes valkuainen muodostaa ns pehmeitä huippuja. Vähennä vatkaustehoa, lisää vaniljauute, leivinjauhe sekä sokeri ja vatkaa vielä sen verran, minuutin tai pari, että vaahto kiinteytyy ja muuttuu kiiltävämmäksi.

Yhdistä pähkinät sekä mariekeksit ja rouhi ne karkeaksi murskaksi. Kääntele pähkinä-keksimurska valkuaisvaahdon joukkoon varovasti niin että taikinan kuohkeus ei kärsi. Älä sekoita liikaa. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja paista 170 asteessa noin 50 minuuttia. Vaikka taikina ei näyttäisi edes mahtuvan vuokaan, ei hätää. Paiston loppuvaiheessa kakku painuu kasaan sen verran että se alkaa näyttää ihan oikealta kakulta.

Kun kakku on paistettu, irrota varovasti vuoan reunat ja anna kakun jäähtyä muutaman tunnin ajan ennen kuorruttamista. Kakku on herkkä hajoamaan, joten sitä kannattaa käsitellä varovasti. Päällystä kakku vasta juuri ennen tarjoilua.

Yhdistä kulhoon tuorejuusto, creme fraiche, tomusokeri sekä vaniljauute ja vatkaa kunnes aineksista muodostuu tasainen ja pehmeä kuorrute. Irrota varovasti paperi kakun pohjasta ja aseta kakku suoraan tarjoilualustalle. Levitä kuorrute kakun pinnalle ja viimeistele viipaloiduilla mansikoilla / mangolla / kiivillä (tai jollain marjoilla, ihan miten vaan).

Mostachon ei pidä pitkästä säilytyksestä ja se on parasta nauttia heti valmistuspäivänä.

Ei kommentteja: