torstai 29. heinäkuuta 2021

Kesäkurpitsa on nyt Involtini di Zucchini


Kesäkurpitsaa on nyt ollut niin meillä kuin monella muullakin ruokapöydässä raakana ja kypsennettynä, raastettuna ja suikaloituna, keitettynä ja paistettuna, pitkittäin ja poikittain,... Ei haittaa niin kauan kuin edullisesta kausikasviksesta keksii uusia ruokalajeja, kuten tämän involtini di zucchini –vuoan, eli suomeksi tässä valmistettiin herkullisia, täytettyjä kesäkurpitsarullia tomaattikastikkeessa. Oli muuten paras kesäkurpitsaresepti vuosikausiin. Itse keitetty, maukas tomaattikastike kruunaa kaiken.


 

Involtini di zucchini

(täytetyt kesäkurpitsarullat tomaattikastikkeessa) 

tomaattikastike

2 x 400 g tölkki  tomaattimurskaa
2 rkl  tomaattipyreetä
0,5 dl  punaviiniä
1  pieni punasipuli kuutioituna
1  kuorittu valkosipulinkynsi
2 tl  kuivattua oreganoa
hyppysellinen chilihiutaleita
2 rkl  oliiviöljyä
1,5 rkl  fariinisokeria
1 rkl  punaviinietikkaa
0,5 tl  hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

kesäkurpitsat, esikäsittely

2-3  kesäkurpitsaa
1 rkl  oliiviöljyä
¼ tl  suolaa
mustapippuria myllystä

täyte

100 g  pakasteherneitä
70 g  tuoretta pinaattia
2  kevätsipulia
puoli ruukkua tuoretta basilikaa
1 tl  raastettua sitruunankuorta
50 g  mozzarellaraastetta
0,5 dl  parmesaaniraastetta
250 g  tölkki ricottaa
0,5 tl  hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
2  munaa

pinnalle

100 g  mozzarellaraastetta
0,5 dl  parmesaaniraastetta
puoli ruukkua tuoretta basilikaa
(rapeaksi paistettua pekonia)
 

Valmista ensimmäiseksi kastike. Mittaa kattilaan listan ainekset fariinisokeriin asti, sekoita ja anna kiehua ihan pienellä lämmöllä 45-60 minuuttia. Jos ei halua siivota punaista kastiketta liedeltä ja sen ympäristöstä, kannattaa laittaa kattilaan kansi. Kiehuessaan tämä nimittäin pulputtelee aika tavalla. Lopuksi mausta kastike punaviinietikalla, merisuolalla sekä mustapippurilla. Anna kastikkeen jäähtyä haaleaksi, minkä jälkeen soseuta se sauvasekoittimella.

Huuhtele kesäkurpitsat ja viipaloi ne pitkittäin 2 mm ohuiksi viipaleiksi. Tarvitset vähintään 20 viipaletta, mutta enemmänkin voi viipaloida, sillä sopivasti säännöstellen täyte riittää jopa 30 kasvisrullaan. Laita viipaleet kulhoon, lisää öljy ja sekoita kevyesti. Lisää sitten suola sekä mustapippuri ja kääntele viipaleita vielä sen verran että öljyä, suolaa ja pippuria on kaikkien kesäkurpitsaviipaleiden pinnalla. Levitä viipaleet tasaiselle pinnalle leivinpaperin päälle odottamaan täyttämistä.

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Kuumenna pakasteherneet nopeasti kuumalla vedellä ja sitten survo herneet karkeaksi murskaksi. Hienonna veitsellä pinaatti, kevätsipuli sekä basilikanlehdet ja laita ne sekoituskulhoon herneiden kanssa. Lisää sitruunankuori, juustot, suola sekä mustapippuri ja sekoita huolella. Vatkaa eri kulhossa kananmunat ja sekoita ne lopuksi muun täytteen joukkoon.

Levitä uunivuoan pohjalle tasainen kerros tomaattikastiketta. Nosta jokaisen kesäkurpitsaviipaleen toiseen päähän ruokalusikallinen täytettä ja kääri viipale rullaksi. Nosta rullat vieri viereen vuokaan tomaattikastikkeen päälle. Kun kaikki kurpitsarullat on aseteltu vuokaan, levitä pinnalle vielä ohut kerros tomaattikastiketta.

Ripottele mozzarella-parmesaaniraaste tomaattikastikkeen päälle ja paista 180 asteessa uunin keskitasolla 20 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja ruskistunut. Ota basilikasta erikseen muutamia lehtiä annoksia varten ja hienonna loput lehdet veitsellä valmiin paistoksen pinnalle.

Ja sitten vielä sitä ihanaa rapeaa pekonimurua!


 

3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ihanaa herkkua:) Kesäkurpitsat ovat kyllä niin hyviä, ja niistä saa tehtyä vaikka mitä.

Ulla kirjoitti...

Kiitos, tätähän täytyy testata, kun tomaattikastikettakin tulee keitettyä nyt harva se päivä.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Jael
Niinpä. Tulossa on vielä kesäkurpitsainen leipäohje.

@ Ulla
Kotipuutarhurin onkin helppo korvata pari tomaattimurskapurkillista oman pihan tomaateilla :) Tästä soosista saa myös hyvän pizzakastikkeen kun vähän tuunaa sitä tomaattipyreellä ja tilkalla tummaa soijakastiketta.