keskiviikko 25. marraskuuta 2020

Poron vasan paahtopaisti


Kuuluisa saksalainen arkkitehti ja designeri Ludwig Mies van der Rohe teki tunnetuksi sanonnan ”Less is more” – vähemmän on enemmän. Se kuvasti hänen arkkitehtuurinsa perusteita ja pyrkimystä tuoda esiin puhtaan funktionaalisuuden turhan koristeellisuuden sijaan. Tätä periaatetta on hyvä noudattaa myös poronlihan maustamisessa. Suola ja pippuri riittävät maustamaan sen ja antavat lihan omalle maulle ja luonteelle tilaisuuden tulla esiin. Yrttien ja mausteiden luomat makumaailmat taas ovat paikallaan valmistettaessa vaikkapa porsaan, naudan tai lampaan lihaa.

Porolta maistuva poronpaisti sai seurakseen kantarellikastikkeen, sipuliperunasosetta, jallupuolukoita sekä yrtti-jogurttiemulsion antamaan annokselle hiukan happamuutta.

 

Poron kulmapaisti

550 g             kulmapaisti

                      hienoa merisuolaa
                      vastarouhittua mustapippuria
                      voita

Mausta paisti hieromalla sen pintaan suolaa ja pippuria. Anna lihan maustua tunnin tai kaksi samalla kun teet muita valmisteluja. Ota pannulla väri paistin pintaan ja aseta siihen paistolämpömittari. Laita paisti 125°C:een uuniin kunnes sen sisälämpötila on 52 - 54°C. Kääri paisti foliopakettiin ja anna sen rauhassa vetäytyä 15 - 20 minuuttia ennen leikkaamista.

 


 

Sipulipottuvoi

500 g             jauhoista perunaa (tässä Afra)

1                    sipuli hienonnettuna
100 g             voita
hiukan           kuumaa maitoa
0,5 dl             ruohosipulisilppua

Kuori perunat, leikkaa puolikkaiksi ja laita ne kypsymään miedosti suolattuun, kiehuvaan veteen. Kun perunat ovat kiehuneet noin 10 minuuttia, lisää sipulit ja jatka keittämistä kunnes perunat ovat jo hiukan ylikypsiä. Kaada vesi pois ja lisää voi pieninä paloina. Vatkaa ainekset sileäksi soseeksi sähkövatkaimella. Kun pitää kierrokset riittävän pieninä, sose pysyy kuohkeana eikä liisteröidy. Säädä vielä rakenne sopivaksi lisäämällä muusin joukkoon tarvittava määrä kuumaa maitoa ja tarkista suolan riittävyys. Lopuksi sekoita ruohosipulisilppu soseen joukkoon.

 



Kantarellikastike

125 g             pakastettuja kantarelleja

1                    hienonnettu keltasipuli
2 rkl              voita
1 rkl              vehnäjauhoja
2 - 2,5 dl       kuumaa vettä
1,5 dl             kerma
merisuolaa myllystä
                      mustapippuria myllystä
1 rkl              soijakastiketta
2 tl                worchestershirekastiketta
2 tl                mustaherukkahyytelöä
(1/2               lihaliemikuutio)

Kuullota sipulit voissa ja lisää sulatetut sienet pannulle. Ripottele jauhot tasaisesti pannulle ja sekoita sipulien ja sienten kanssa. Lisää hetken kuluttua 2/3 vedestä ja anna kiehua samalla sekoitellen. Lisää mausteet ja kerma ja kiehauta. Tarkista maku ja mausta mieleiseksesi. Jos kastike vaikuttaa liian paksulta niin lisää vettä tarvittava määrä. Lopuksi sekoita kastikkeen joukkoon lihasta uunipannulle ja foliopakettiin mahdollisesti valunut neste.

 

Vihreä yrtti-jogurttiemulsio

25 g               munanvalkuaista

40 g               maustamatonta jogurttia
0,5 tl             hienoa merisuolaa
0,5 tl             valkoviinietikkaa
1                    murskattu katajanmarja
0,5 dl             rypsiöljyä
0,75 dl           karhunlaukka-rosmariiniöljyä

Karhunlaukka-rosmariiniöljy on valmistettu tämän reseptin mukaan, mutta blendausvaiheessa siihen on lisätty puoli desilitraa rosmariinin lehtiä.

Mittaa kaikki ainekset korkeaan sauvasekoittimen kulhoon ja surauta niistä majoneesin tapainen emulsio kuten e.m. ohjeessa.

 


 


Ei kommentteja: