keskiviikko 11. marraskuuta 2020

Steak Diane ja blogin 2000. päivitys


Tämä on epätrendikkään ruokablogin 2000. päivitys. Juhlimme sitä työn merkeissä ja sen kunniaksi valmistimme todella epätrendikkään retroannoksen nimeltä Steak Diane.

Kun aloitimme blogin, ajattelimme että ehkä vuosi tai pari blogataan ja se on siinä, kun kaikki tärkeimmät reseptit on tullut kirjatuksi muistiin. Silloinen reseptipino on kyllä hiukan madaltunut, mutta lisää on tullut vähintään triplaten. Eli ei tämä nyt ihan heti vieläkään ole loppumassa. Kai?

Steak Diane oli BBC:llä Britannian Masterchef professional -ohjelman karsintatehtävänä joitain vuosia sitten. Onhan se ammattikokillekin melkoinen tilanne, kun pöydällä on aineksia ja huippukokki Marcus Waering pyytää valmistamaan niistä 10 minuutissa kameran edessä (klassikko, kuulemma) annoksen, jonka nimeäkään kaikki kilpailijat eivät edes olleet kuulleet. Emme mekään, mutta Internet auttoi ja kyllä sieltä alkoi löytyä ohjeita. Tämän ensimmäisen kokeiluversion jälkeen kokkaamme tätä vastakin.

Steak Dianen alkuperä ulottuu jonnekin 1940-luvulle, mutta ei Ranskaan, vaan arvioiden mukaan ehkä Australiaan, Belgiaan, Lontooseen tai New Yorkiin. Kyseessä on ravintolasalissa valmistettava annos, johon kokki paistaa ohuehkot pihvit, flambeeraa, valmistaa kastikkeen lisukkeineen ja tarjoilee se asiakkaan lautaselle heti suoraan pannulta. Itse annos on hyvin yksinkertainen, mutta erittäin maukas ja samalla näyttävä ohjelmanumero.


 

Steak Diane kahdelle

hyvin marmoroitunutta naudan ulkofileetä

suolaa ja mustapippuria myllystä
ruokaöljyä ja nokare voita paistamiseen
1                    salottisipuli
1                    valkosipulinkynsi
100 g             herkkusieniä
1 rkl              worcestershirekastiketta
1 rkl              dijon sinappia
1 dl                jaloviinaa tai brandya
1,5 dl             kuohukermaa
persiljaa
(perunaa, vihreitä kasviksia)

Kuori ja leikkaa salottisipuli sekä valkosipulinkynsi paistovalmiiksi. Leikkaa herkkusienet viipaleiksi. Leikkaa ulkofileestä kaksi noin 150 gramman painoista pihviä (tai neljä vähän pienempää), litistä ne ihan ohuiksi ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.

Kuumenna öljy ja voi paistinpannulla ja ruskista siinä pihvit molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta pihvit pois pannulta ja jatka siinä kastikkeen tekoa. Kuullota sipulit ja valkosipulinkynsi, lisää herkkusieniviipaleet ja ruskista ne kevyesti. Lisää worcestershirekastike sekä dijonsinappi ja sekoita. Lisää kuumalle pannulle kastikkeeseen makua antamaan jaloviina/brandy, sytytä se ja anna palaa loppuun. Lisää kuohukerma, sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Persiljasilpun voi lisätä tässä vaiheessa kastikkeeseen tai ripotella vasta viimeksi lautaselle. Lisää pihvit pannulle ja anna niiden lämmetä kastikkeen joukossa.

Valmista lisukkeet sillä välin kun pihvit lämpiävät. Steak Dianen kanssa tarjotaan perunaa (keitetystä viipaloituna ja paistettuna tms) sekä jotain vihreää, herneitä, papuja tai brokkolinia.

Ah, tätä täytyy saada lisää!

 

Ei kommentteja: