perjantai 24. tammikuuta 2020

Kiinalainen uusi vuosi on nyt rotan vuosi


Virallisesti kiinalaisten tärkein juhla, uusi vuosi, alkaa tänä vuonna 25. tammikuuta. Kokonaista 15 päivää kestävän perhejuhlan kohokohta on 8.2. vietettävä lyhtyjuhla. Lisää aiheesta osoitteessa chinesenewyear sekä Helsingin kaupungin ja Suomi-Kiina seuran sivuilta. Sieltä selviää myös mitä tuo punainen kuori ( 红包 ) tarkoittaa.

Kiinalaisen horoskoopin mukaan Rotan vuonna syntyneet ihmiset tunnetaan vastakkaiseen sukupuoleen kohdistuvasta viehätysvoimastaan. Mutta viileyteen kääriytynyt viehätysvoima kätkee heidän sisuksiinsa äärimmäistä aggressiivisuutta ja suorasukaisuutta. Rotat ovat luovia ja kekseliäitä, nopeaälyisiä ja seurallisia. He työskentelevät ahkerasti saavuttaakseen päämääränsä ja hankkiakseen omaisuutta. He ovat usein myös henkilöitä, jotka pyrkivät täydellisyyteen. Rotta-ihmiset ovat yleensä taloudellisia ja säästäväisiä. He vihastuvat helposti ja rakastavat juoruamista. Rotat voivat olla myös suvaitsemattomia ja vehkeileviä. He ovat sangen kunnianhimoisia ja useimmiten myös menestyviä. He tulevat parhaiten toimeen Lohikäärmeiden, Apinoiden ja Härkien kanssa.

Ja kuten aina juhlittaessa, ruoka on tärkeää. Kiinalaiseen uuteen vuoteen kuuluu runsaat tarjoilut mm kevätrullat, täytetyt taikinanyytit (dumplingit), höyrytetty kala, hotpot sekä nuudelit joiden kanssa tarjoillaan monenlaisia lihoja, kanaa, mereneläviä tai tofua. Poimin meiltä muutaman ”kiinalaisen” reseptin eli suomalaiseen makuun sovellettuja kohtalaisen helppoja ja maukkaita ruokia, jotka jossain määrin etäisesti saattavat muistuttaa kiinalaisia annoksia. Klikkaamalla ruoan nimeä pääsee reseptiin.

Ei kommentteja: