lauantai 18. tammikuuta 2020

Venäläiset blinit

Suomalainen blini on paksu kiekko, vähän kuin amerikkalainen pancake. Venäläinen ei sitä unissaankaan nimittäisi bliniksi. Suomalainen blini muistuttaa enemmänkin sellaista pannukakkua, josta venäläinen käyttää nimeä oladyi. Venäläiselle blini on iso ja mahdollisimman litteä, kuin ranskalainen crepe, ja todennäköisesti sen muoto onkin saanut vaikutteita ranskalaisesta keittiöstä. Etnisen keittiön globalisaatio kun ei suinkaan ole mitään viime vuosikymmenten keksintöä, vaan jo 1600-luvulla Pietari Suuren ja muiden sikäläisten merkkihenkilöiden keittiössä häärivät ranskalaiset kokit. On hyvin ymmärrettävää että aikana, jolloin venäläinen ylimystö puhui keskenään mieluummin ranskaa kuin venäjää, monet ranskalaiset ja muut länsieurooppalaiset raaka-aineet ja reseptit löysivät pysyvästi paikkansa venäläisestä ruokapöydästä.

Päätin kerrankin yrittää paistaa aitoja venäläisiä blinejä. Valitettavasti kreppitaso lakkasi lopullisesti toimimasta (miksei koskaan muista että ikinä ei pidä ostaa sitä halvinta mallia!!!!) ja jouduin käyttämään tavallista lettupannua, jolla ei mitenkään saa aikaan niin läpinäkyvän ohuita kreppejä kuin oikealla kreppipannulla tai paistotasolla. Ehkä nämä ovat sitten blini(ish) eli hyvä yritys? Paistinpannun koosta riippuen annoksesta tulee vähintään 12 bliniä. Näiden kanssa tarjosin smetanakermavaahdolla aateloitua mateenmätiä sekä punasipulia ja tilliä, mutta myös erilaiset makeat hillot sopivat nautittaviksi tattariblinien päällisinä. Lakat ja kermavaahto on ihan ykkösjuttu.


Venäläiset blinit

6 dl  maitoa
30 g  tuorehiivaa
1 tl  sokeria
175 g  tattarijauhoa
80 g  vehnäjauhoa
2 dl  olutta (lager tai pils)
1,5 tl  suolaa
4  keltuaista
4  valkuaista

paistamiseen:
runsaasti kirkastettua voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri sekä jauhot siivilän läpi ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan hapantua huoneenlämmössä vähintään 12 tuntia. Alussa sekoittele taikinaa puolen tunnin välein, ettei se kupli liikaa ja yritä kiivetä kulhosta pöydälle.

Lisää blinitaikinan joukkoon olut, suola sekä keltuaiset ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto blinitaikinan joukkoon.

Kuumenna 500 g voita kattilassa täysin sulaksi ja anna heran painua pohjalle. Hetken kuluttua kaada puhdas voi varovasti toiseen astiaan, mitä sitä on helppo käyttää paistamiseen.

Kuumenna kreppipannu jonkin verran kuumemmaksi kuin jos sillä paistettaisiin tavallisia ohukaisia. Kaada pannulle lusikallinen kirkastettua voita ja kauhallinen blinitaikinaa. Yritä levittää taikina mahdollisimman ohueksi kerrokseksi pannulle. Paista ensin toinen puoli valmiiksi ja juuri bliniä käännettäessä lisää pannulle vielä toinen lusikallinen voita. Kun blini on paistettu molemmin puolin valmiiksi, nosta se isolle lautaselle odottamaan. Jatka paistamista kunnes kaikki taikina on loppu. Sekoita taikina pohjia myöten aina ennen uuden blinin paistamista ja laita blinien väliin pala leivinpaperia etteivät tartu toisiinsa.

Kun koko taikina on paistettu, blinit täytyy vielä lämmittää ja rapeuttaa pinnalta ennen tarjoilua. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Taittele blinit kolmioiksi tai kuten kuvassa, kolmeen osaan pitkittäin ja poikittain jolloin niistä syntyy eräänlaiset tyynyt. Laita blinit uunipellille ja voitele blinien pinta kirkastetulla voilla. Lämmitä uunissa kunnes voi pinnalla alkaa kuplia.

Mäti on ihan ykkösvaihtoehto blinien kanssa, mutta lisukkeita voi tarjoilla ihan oman maun mukaan.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tajusin vasta pari vuotta sitten että blinit kuuluukin olla crepe-lettujen näköisiä. Itse en ole koskaan tehnyt blinejä , syönyt vain. Minkäköhän takia Suomessa ne blinit ovat sellaisia paksuja pieniä... Nuo sinun blinilettusi näyttävät hurjan herkullisilta!

Tuplaespresso kirjoitti...

Enpä tiedä mistä nuo suomalaiset pulleat blinit ovat saaneet muotonsa, mutta jos joku lukija osaisi kertoa, tällainen tieto vastaanotetaan oikein mielellään.

Crepe ja blini ovat joidenkin tietojen mukaan jopa ihan yksi ja sama asia. Että aito venäläinen blini tehtäisiinkin vain pelkistä vehnäjauhoista ilman hiivaa tai muita nostatusaineita. Ja lisukkeenakin käytettäisiin vain vadelmahilloa... Ruokabloggaaminen avartaa maailmankuvaa kummasti, kun joutuu oikeasti ottamaan selvää asioista. Tai eihän se tiedonhankinta mitenkään pakollista ole, mutta tosi mielenkiintoista silti :)