perjantai 22. marraskuuta 2019

Ruusukaalia ja pancettaa japanilaisin maustein


Jos inhoat ruusukaalia, tätä on ihan pakko kokeilla. Jostain käsittämättömästä syystä tällä tavalla kypsennettynä ruusukaali ei saanut lainkaan sitä tyypillistä ikävää fenyylitiokarbamidin tai muiden rikkiyhdisteiden sivumakua, minkä vuoksi ruusukaali on monelle ehdoton nounou. Itsekin hämmästyin lopputuloksesta ja tämä kypsennystapa piti testata vielä vieraillakin siltä varalta, että meidän makuaistissamme olisi ollut jotain vikaa. Mutta ei makuaisti onneksi ollut mihinkään kadonnut. Todella herkullista ruusukaalia, joka ei maistunut ruusukaalilta. Tämän jälkeen en varmaan enää koskaan keitä tai höyrytä tai hauduta ruusukaalia, vaan valmistan sen aina uunissa paahtamalla.

Päivän ruoka oli eräänlainen ”hävikistä herkuksi” –kokkaus. Parin viikon takaisista takoyakeista meillä oli jäljellä vielä runsaasti niihin käytettyjä japanilaisia aineksia ja jääkaapissa oli rasia pancettakuutioita. Kun hain kaupasta rasiallisen ruusukaaleja, ateria oli siis enää vain laittamista vaille valmis.


Ruusukaalia ja pancettaa japanilaisin maustein
kahdelle

300 g             ruusukaalia
70 – 100 g     pancettakuutioita (tai pekonikuutioita)
2 – 3 rkl        oliiviöljyä
mustapippuria myllystä

tuoretta inkivääriä raastettuna
okonomiyakikastiketta
kewpie –majoneesia
sichimi togarashi –maustesekoitusta
vihreää aonori –merileväjauhetta
katsuobushi –boniittihiutaleita
ohuiksi viipaleiksi leikattua kevätsipulia
seesaminsiemeniä

Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita sinne metallinen uunivuoka kuumenemaan. Halkaise ruusukaalit ja laita ne kulhoon oliiviöljyn kanssa. Pyörittele kaaleja niin että ne ovat kauttaaltaan öljyssä. Mausta mustapippurilla. Kaalin joukkoon lisättävä pancetta sisältää sen verran suolaa että lisää tuskin tarvitaan. (Ruusukaalien ja pancettan kanssa samassa uunivuoassa voi paahtaa myös retiisejä ja tuoreita pieniä herkkusieniä samalla tavalla halkaistuna. Ne sopivat oikein hyvin tähän makumaailmaan.)

Ota vuoka uunista ja kaada ruusukaalit vuokaan. Jos vuoka on riittävän kuuma, öljystä tulisi tällöin kuulua tirisevä ääni. Käännä pinseteillä ruusukaalit leikkauspinta alaspäin ja ripottele pancettakuutiot ruusukaalien väliin. Paista uunissa 15-20 minuuttia kunnes pancettan rasva sulaa ja kaalien pinta paahtuu.

Raasta vuoan pinnalle tuoretta inkivääriä, sekoita, jaa ainekset kahdelle lautaselle ja purista päälle okonomiyakikastiketta sekä kewpie –majoneesia. Ripottele annokseen sitten togarashimaustetta ja aonorijauhetta. Viimeistele katsuobushilla, kevätsipulilla ja seesaminsiemenillä.

Ensi kerralla täytyy valmistaa tupla-annos... 

3 kommenttia:

Yuuka kirjoitti...

Moikka!

Kyllä tää resepti näyttää herkulliselta. :)
Olen Suomessa asuva japanilainen, niin löytyy minun keittiöstä kaikki mausteet, joita käytetään reseptissänne. Pitäisi kokeilla joskus, vaikka ruusukaali on mun lempivihannes jo. ;)

Kiitos kivasta reseptistä!

Ene kirjoitti...

Selläinen ruusukaali on ihanaa ����

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos kommenteista :)

@ Yuuka
Herkullisen näköistä ja oli todella herkullista. Jos kaapissa on mausteet valmiina, niin kannattaa kypsentää ruusukaalia tällä tavalla.
Sinulla on mielenkiintoinen blogi. Täytyypä joskus kokeilla valmistaa tuota japanilaista munakasta.

@ Ene
Kiva että tästä löytyi sellainen ruusukaalin valmistustapa, joka maistuu kaikille perheenjäsenille ;)