perjantai 15. marraskuuta 2019

Takoyaki たこ焼き street food -herkku JapanistaMuutama vuosi sitten keskustelin japanilaisen kollegani Yukin kanssa japanilaisesta katuruoasta ja tulin maininneeksi, että etsiessäni reseptejä munkkipannulla tehtäviin leivonnaisiin törmäsin mielenkiintoisiin, mustekalalla täytettyihin palleroihin nimeltä takoyaki. Kyselin neuvoa, olisiko munkkipannu näille sopiva paistoväline, vai tuleeko niistä liian suuria. Aidossa japanilaisessa takoyakipannussa kun on lähes puolta pienemmät kuopat. Yhtä kokeilua varten on turha hankkia erikoispannua, mutta päättelimme skandinaavisen munkkipannun olevan ihan riittävän sopiva paistoväline takoyakille. Keskustelusta ei kulunut aikaakaan, kun Yuki toi minulle pienessä paperikassissa tärkeimmät raaka-aineet ja takoyakireseptin. Wau :D
ありがとう

Teinkin silloin pari kertaa näitä pannukakkupalleroita. Niistä tuli ihan ok, mutta en mielestäni onnistunut ihan niin hyvin kuin olisin halunnut ja ottamani kuvatkin olivat vähän niin ja näin. Myöhemmin selvisi, että muun muassa pannun olisi pitänyt olla paljon kuumempi ja taikinan hiukan ohuempi. Sitten takoyakit vaan unohtuivat kunnes viimeisessä GRV:ssä oli juttua japanilaisesta street foodista ja kokosivun kuva takoyakeista. Reseptiä siinä ei ollut ja Yukin antama reseptikin oli kadonnut, mutta googlettamalla sellainen taas löytyi. Sitten tie veikin Annankadulle ja Tokyokan'iin, mistä kaikki ainekset oli löydettävissä mustekalan lonkeroita lukuun ottamatta. Mustekalan lonkeroita löysin muualta ja niihin oli tyytyminen, vaikka ne olivatkin valmiiksi keitettyjä ja pakastettuja. Toisaalta, eihän kaikkea aina tarvitse tehdä itse. Hätätapauksessa näitä palleroita paistettaessa mustekalan tilalla voi käyttää kypsää katkarapua, kalaa, kanaa tai vaikka tofua, mutta japaninkielinen sana tako tarkoittaa vain mustekalaa, sitä kahdeksanlonkeroista otusta.

Takoyakit olivat niin nopeita tehdä, että en ehtinyt ottaa kuvia paistovaiheesta. Näin ollen nyt lukijat ”joutuvat tyytymään” yhteen vanhaan ’Norjan munkki’ –kuvaan ja youtuben videoihin. Harjoitus tekee mestarin ja kun aineksia jäi jonkin verran, näitä täytyy tehdä lähiaikoina uudelleen. Yhdeksän takoyakin lautasellinen osoittautui ihan riittävän kokoiseksi lounaaksi/päivälliseksi ja naposteltavaksi riittää vähempikin.

Nyt on ryhdyttävä toimeen. Takoyakeja, olkaapa hyvät.


Takoyaki
(24 kpl)

5 dl  vettä
1 tl  dashijauhetta
3 dl  vehnäjauhoa
2  munaa
1 tl  soijakastiketta
1/4 tl  suolaa
ruokaöljyä paistamiseen

3  kevätsipulia
2 rkl  punaista pikkelöityä inkivääriä (benishoga)
1-2  keitettyä pienehköä mustekalanlonkeroa

takoyaki- tai okonomiyakikastiketta
japanilaista majoneesia (kewpie)
vihreää merileväjauhetta (aonori)
boniittilastuja (katsuobushi)

(Tähän reseptiin kuuluisi vielä täytteen joukkoon tenkasu eli sellaiset irtonaiset rapeat taikinamurut, jotka jäävät tempurataikinasta frittiöljyn pinnalle kun tempuraan kastettu katkarapu tms on friteerattu. Niitä muruja ei kuitenkaan ollut kaupassa enkä viitsinyt tätä varten alkaa kuumentaa öljyä ja askarrella tempuraa.)Keskellä kulhossa takoyakitaikina. Muut ainekset vasemmalta oikealle: japanilainen majoneesi Kewpie, okonomiyakikastike, katsuobushilastut, vihreä merilevä- eli aonorijauhe, punaista pikkelöityä inkivääriä, paloiteltua kypsää mustekalan lonkeroa sekä hienonnettua kevätsipulia.

Valmista taikina sekoittamalla dashijauhe yhteen desilitraan kiehuvaa vettä. Lisää sitten loput 4 dl vettä ja sekoita hyvin. Lisää jauhot ja sekoita taikina. Lisää lopuksi munat, suola sekä soijakastike ja vatkaa taikina tasaiseksi. Anna taikinan levät puolisen tuntia ennen paistamista.

Leikkaa mustekalan lonkerot sormenpään kokoisiksi paloiksi. Hienonna kevätsipuli ja punainen inkivääri. Laita kaikki ainekset omiin pieniin kuppeihinsa käyttövalmiiksi. 


Kaasuliedellä munkkipannun keskimmäinen syvennys ei yleensä kuumene tarpeeksi, joten takoyakit kannattaa valmistaa vain kuudessa reunimmaisessa. Kaada munkkipannun syvennyksiin ruokaöljyä ja kuumenna pannu. Öljyä saa olla sen verran runsaasti ettei taikina tartu kiinni. Kaada pannun koloihin taikinaa niin paljon että se leviää hiukan myös pitkin pannun tasaista osaa. Pudota jokaiseen koloon yksi pala mustekalaa, jolloin taikina leviää entisestäänkin. Ripottele sitten kypsyvän taikinan päälle hienonnettua kevätsipulia sekä punaista inkivääriä ja ala käännellä palleroita kahden puisen grillitikun avulla. Nämä pari youtube-videota ([tämä] ja [tämä]) näyttävät miten se sujuu ja tämä linkki vie vanhaan ’Norjan munkki’ –päivitykseemme.

Kun kaikki takoyakit ovat valmiita, asettele ne lautasille. Valuta päälle takoyaki- tai okonomiyakikastiketta sekä japanilaista majoneesia. Lopuksi ripottele palleroille vihreää aonori-merileväjauhetta ja runsaalla kädellä ohuita katsuobushi –lastuja. Nauti takoyakit heti.


Muita japanilaisreseptejä:
Okonomiyaki
Chicken yakitori
Japanilaistettu hot dog


Ei kommentteja: