keskiviikko 27. marraskuuta 2019

Lohta ja kesäkurpitsanuudeleita sitruunavoikastikkeessa



Spiraalileikkuri oli unohtunut laatikon pohjalle ihan liian pitkäksi aikaa, joten laitoin sen jälleen töihin tekemään kesäkurpitsasta nuudelintapaista lisuketta sunnuntain sitruunalohelle. Tässä siis taas yksi kesäkurpitsaresepti lisättäväksi mappiin ”tuhatyksi zucchinireseptiä”, kun ensi kesänä puutarha tuottaa näitä enemmän mitä kotitarveviljelijä ehtii ruokapöydässään kuluttaa.

Ohje on kahdelle.



Lohta ja kesäkurpitsanuudeleita sitruunavoikastikkeessa


2 kpl  noin 180 g painoista lohifileen palaa (nahallisia, ruodottomia)
2  pienehköä kesäkurpitsaa
1 rkl  oliiviöljyä
3 rkl  voita
2  valkosipulinkynttä
1 + 1 dl  tuoretta lehtipersiljaa
2  kevätsipulin vartta ohuina viipaleina
puolikkaan sitruunan mehu
toinen puolikas sitruuna ohuina viipaleina
1 tl  srirachaa
pari tippaa tabascoa
0,5 tl  chilihiutaleita
2 rkl  kapriksia
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä



Leikkaa ensin kesäkurpitsat spagetin paksuisiksi ”nuudeleiksi”. Helpoiten se sujuu spiraalileikkurilla, jollain tällaisella tai tällaisella ja varmaan niitä on muitakin. Toki kesäkurpitsat voi leikata veitselläkin nuudelin paksuisiksi suikaleiksi, jos se tuntuu paremmalta ajatukselta. Laita ”nuudelit” kulhoon odottamaan.

Ripottele lohifileille suolaa ja mustapippuria. Valmistele kaikki ainekset käden ulottuville, sillä varsinainen ruoanlaitto sujuu tosi nopeasti. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna ne. Hienonna lehtipersilja, valuta kaprikset ja viipaloi kevätsipulit.

Kuumenna paistinpannu ja lisää oliiviöljy. Laita lohipalat paistumaan ja fileen paksuudesta riippuen kypsennä niitä ensin noin 3-4 minuuttia nahkapuolelta, lisää 1 rkl voita ja kypsennä lohiviipaleita sitten muutama minuutti lihapuolelta. Tarkkaile fileen väriä ettei se kypsy liikaa ja kuivu. Kun lohi on valmista, nosta viipaleet lautaselle odottamaan ja pyyhi paistinpannu.

Sulata pannulla 2 rkl voita, lisää valkosipuli ja kuullota sitä hetki. Lisää 1 dl lehtipersiljaa, kevätsipuli, sitruunan mehu, sriracha, tabasco, chilihiutaleet sekä kaprikset ja kun mehu kiehuu, lisää kesäkurpitsanuudelit. Pyörittele kesäkurpitsaa kastikkeessa muutaman minuutin ajan kunnes ne hiukan kypsyvät mutta ei vielä liikaa. Raivaa toinen puoli pannua tyhjäksi ja nosta siihen lohiviipaleet nahkapuoli alaspäin vielä hetkeksi lämpiämään. Viimeistele lehtipersiljalla sekä suolalla ja mustapippurilla.  Jaa kahdelle lautaselle, lisää sitruunaviipaleet ja nauti heti.


Ei kommentteja: