keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Tunnetko valkojuurikkaan?Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry ovat valinneet Vuoden 2019 vihannekseksi juurikkaiden suvun, latinaksi Beta vulgaris.

Juurikkaista punajuuri tunnetaan hyvin, samoin kuin sen raidallinen versio ja keltajuurtakin löytyy kaupoista ihan kiitettävästi, mutta saman suvun valkoinen juurikas on harvinaisempi ilmestys. Vahingossa minäkin siihen kaupassa törmäsin. Kun itsellä ei ole puutarhaviljelmää, täytyy aina tarttua näihin erikoisempiin kasviksiin silloin kun niitä sattuu löytämään.

Valkojuurikas on maultaan hiukan miedompi kuin punajuuri ja kypsennysaika vaikuttaisi olevan jonkin verran lyhyempi. Keitin juurikkaat sellaisenaan kuorineen kypsiksi miedossa suolavedessä. Tunnin kiehumisen jälkeen piti alkaa kokeilla, joko terävä haarukka uppoaa niihin vaivatta. Kuten mitään kasviksia, näitäkään ei kannata keittää ihan mössöksi vaan jättää sopivasti purutuntumaa.  Kypsät juurikkaat saivat sitten jäähtyä sen verran että niitä pystyi käsittelemään, minkä jälkeen kuorin ne ja laitoin jääveteen jäähtymään.

p.s. Valkojuuren säilöntä pikkelöimällä selostetaan täällä.Valkojuurisalaatti

2 valkojuurta
1 marinoitu punasipuli 
(marinointiliemi: valkoviinietikkaa, suolaa, sokeria,
mustapippuria ja tilkka ruokaöljyä)
pieni kourallinen saksanpähkinää
1 hapahko omena
fetaa tai vuohenjuustoa muruina
salaattivihreitä
(vesikrassia)

Kuori sipuli, leikkaa se halki ja lohkoina ohuiksi suikaleiksi. Laita pieneen kattilaan noin puoli desilitraa valkoviinietikkaa, ruokalusikallinen öljyä ja maun mukaan mausteita. Kuumenna liemi niin että suola ja sokeri liukenevat ja kaada se sipulisuikaleiden päälle. Anna maustua vähintään tunnin ennen käyttöä.


Kypsennä valkojuuret sellaisenaan kuorineen miedossa suolavedessä. Kuori juurikkaat ja laita ne jääveteen jäähtymään. Leikkaa jäähtyneet juurikkaat pieniksi lohkoiksi. Kuori omena ja leikkaa se pienemmiksi paloiksi. Murskaa saksanpähkinät kevyesti.

Sekoita ainekset keskenään, myös sipuleiden marinointiliemi, joka toimii salaatinkastikkeena. (Viimeistele vesikrassilla jos haluat makuun hiukan lisää pippurisuutta.)


Ei kommentteja: