maanantai 15. lokakuuta 2018

Erilainen makaronilaatikko tonnikalasta ja parsakaalista



Useimmat laatikkoruoat maistuvat paljon paremmilta kuin näyttävät. Niin tämäkin. Perinteinen lihamakaronilaatikko on hyvää, mutta siihenkin kyllästyy ja kun löysin tämän reseptin brittien delicious –lehdestä, sitä oli heti kokeiltava. Jauhelihan sijasta pastalaatikon maustaa tonnikala, punasipuli sekä parsakaali ja tietysti sopivan runsas määrä juustoa. Leipäpalat vuoan pinnalla antaa ruokaan aivan ihanan rouskuvan lisän. Resepti on kuudelle (tai kahdeksalle pieniruokaiselle). Vaikka pöydän ääressä ei olisikaan niin suurta perhettä kerralla, tämä ruoka on ihan omiaan myös pakastettavaksi pienempinä annoksina.


Tonnikala-parsakaali-pastalaatikko

2 punasipulia
3 rkl valkoviinietikkaa

400 g sarvimakaronia
300 g broccolinia (tai tavallisen parsakaalin kukintoja)
1 rkl oliiviöljyä

40 g voita
40 g vehnäjauhoa
6 dl maitoa
1 rkl dijon-sinappia
100 g + 50 g cheddaria
50 g + 25 g gruyereä
3 rkl kapriksia (valutettuna)
tarvittaessa hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä

2 x n. 150 g tölkkiä tonnikalaa öljyssä (MSC-sertifioitua!)
kourallinen sileälehtistä persiljaa hienonnettuna
2-3 viipaletta ”eilispäivän” hapanjuurileipää (tms vaaleahkoa leipää)
pikkutilkka oliiviöljyä


Leikkaa ihan ensiksi punasipulit pieniksi kuutioiksi ja laita kulhoon valkoviinietikan kanssa. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Voitele 2,5 l vetoinen uunivuoka tai pari 1,5 litran uunivuokaa.

Kuumenna isossa kattilassa vettä, lisää sopivasti suolaa ja kaada makaronit kiehuvaan veteen. Keitä makaroneja 2 minuuttia vähemmän kuin mitä pakkauksessa annetaan ohjeeksi. Lisää broccolinit (tai parsakaalin kukinnot) kun keittoaikaa on jäljellä 2 minuuttia. Valuta ja sekoita joukkoon oliiviöljy.

Tee juustokastike samalla kun pasta kiehuu. Sulata kattilassa voi ja lisää vehnäjauho. Kypsennä sekoitellen parin minuutin ajan keskilämmöllä. Lisää sitten maito pari desiä kerrallaan ja sekoittele ahkerasti ettei kastikkeeseen jää kokkareita eikä maito pala pohjaan. Kun kaikki maito on lisätty ja kastike sopivasti sakeutunut, keitä miedolla lämmöllä vielä 5-10 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja sekoita kastikkeen joukkoon sinappi sekä 100 g cheddaria ja 50 g gruyereä. Mausta tarvittaessa vielä suolalla ja mustapippurilla.

Valuta punasipulit (viinietikan voi kaataa pois) ja lisää ne sekä kaprikset kastikkeen joukkoon. Valuta tonnikala ja riko se pienemmiksi paloiksi. Sekoita keskenään valutetut makaronit, parsakaalinpalat, kastike, tonnikala sekä suurin osa lehtipersiljasta (säästä osa tarjoiluun). Kaada seos uunivuokaan ja ripottele pinnalle loput juustoraasteista. Revi leivät peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja kieritä ne tilkassa oliiviöljyä. Ripottele leipäpalat vuokaan päällimmäiseksi. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja leipäpalat ovat kauniin ruskeita ja rapeita.



Ei kommentteja: