tiistai 23. lokakuuta 2018

Cranachan on kauraa, skottiviskiä ja vadelmiaSkotlantilaisista ruoista haggis lienee se tunnetuin, mutta jälkiruoista ehdoton ykkönen on cranachan. Skottiviskillä maustettu kerrosjälkiruoka koostetaan kermasta, vadelmista, kaurasta ja hunajasta. Ei mikään kevytjälkkäri, mutta kerrassaan kielenvievä makuelämys.

Kaura saisi olla mielellään kokonaisia rikottuja jyviä tai edes ryynejä (Myllärin vanhan ajan kauraryyni), mutta hätätapauksessa Elovenakin kelpaa. Siitä vaan ei saa yhtä rapeaa elementtiä kuin vähemmän käsitellystä kaurasta. Joissain resepteissä rikottuja ja paahdettuja kauranjyviä liotetaan yön yli viskissä, mutta litistetyt jyvät tai kaurahiutaleet eivät toimi, sillä ne menevät vain puuroksi sillä tavalla.

Cranachanista on myös muita versioita, mutta tässä se tavallisin resepti. Asianmukainen tarjoiluastia on viskilasi tai vastaava.Cranachan
(kuudelle)

kourallinen rikottuja kauranjyviä tai kauraryynejä

250 g  vadelmia soseeksi
2 rkl  sokeria

4 dl  vispikermaa (ei kuohukermaa)
200 g  maustamatonta rahkaa tai philadelphia tuorejuustoa
0,5 dl  sokeria
6 rkl  skottiviskiä (= 2 minipulloa)

juoksevaa hunajaa

100-150 g  vadelmia koristeeksiKaada kaurat paistinpannulle ja paahda niitä sen verran että väri muuttuu vaaleanruskeaksi ja tuoksuun tulee paahteisuutta. Älä jätä niitä pannulle, vaan kaada paahtuneet kaurat heti lautaselle jäähtymään.

Laita 250 g vadelmia ja 2 rkl sokeria kulhoon ja survo ne haarukalla soseeksi.

Laita vispikerma, rahka/tuorejuusto ja sokeri kulhoon ja vatkaa ne pehmeäksi vaahdoksi. Lisää viski ja jatka vatkaamista kunnes vaahto alkaa pysyä paremmin kasassa.

Ota 6 on-the-rocks –lasia tai vastaavaa ja lusikoi niihin kerroksittain ensin viskikermaa, sen päälle vadelmasosetta, viskikermaa, sosetta, viskikermaa, sosetta jne kunnes kaikki on käytetty. Päällimmäiseksi viskikermaa. Viimeistele annokset juoksevalla hunajalla ja kokonaisilla vadelmilla. Anna makujen tasaantua jääkaapissa parin tunnin ajan ennen tarjoilua. Ripottele paahdettu kaura annosten päälle vasta tarjoiltaessa.


Ei kommentteja: