torstai 4. lokakuuta 2018

Syksyn parhaat omena-kanelimunkit



Munkkien paistaminen ei kuulu meillä vappuperinteeseen, mutta muutoin niitä voi tehdä milloin mieli tekee ja ihan mihin vuodenaikaan tahansa. Kuten näin syksyllä, kun uudesta omppusadosta saa vielä tehdyksi ihanaa uuniomena-kanelihilloa munkkien täytteeksi. Munkeissa ei ole muuta vikaa kuin se, että ne pitäisi syödä samana päivänä kun ne on tehty. Seuraavana päivänä ne ovat jo ikävän kuivia, joten kannattaa värvätä monta kaveria auttamaan paistotuoreiden munkkien tuhoamisessa.



Omena-kanelimunkit

munkkitaikina
2,5 dl  maitoa
1,5 pussia (n. 17 g)  kuivahiivaa
80 g  voisulaa
80 g  sokeria
1 tl  suolaa
1,5 tl  hienoksi jauhettua kardemummaa
1 kpl  kananmuna (koko L)
7-8 dl  vehnäjauhoa
paistamiseen n 1 litra rypsiöljyä / kookosrasvaa

uuniomena-kanelihillo
5  omenaa (kuorittuna n 400-500 g)
1 tl  sitruunamehua
50 g  fariinisokeria
50 g  voita pieninä paloina
1 tl  kanelia
0,5 tl  inkivääriä

pinnalle
2 dl  sokeria
1 tl  kanelia

Taikinaa varten kuumenna maito 42 –asteiseksi ja lisää joukkoon kuivahiiva. Sulata voi ja jäähdytä se. Sekoita keskenään sokeri, suola sekä kardemumma. Kaada yleiskoneen kulhoon maito jonka joukossa on hiiva. Lisää sitten muut ainekset paitsi jauho ja sekoita. Lisää jauhot 2-3 erässä alustaen taikinaa koneella (taikinakoukku) noin 10 minuuttia. Taikinassa on hyvä koostumus, kun se alkaa irrota kulhon reunoilta. Käytä taikinaan enintään 7,5 dl jauhoja ja loput vasta munkkeja pyöritellessä. Jätä taikina pariksi tunniksi lämpimään paikkaan peitettynä kohoamaan.


Tee omenatäyte sillä välin kun taikina kohoaa. Kuori omenat, poista siemenkodat, leikkaa omenat pienemmiksi paloiksi ja sekoita palat sitruunamehun kanssa.  Levitä palat uunivuokaan ja ripottele pinnalle muut ainekset, voi pieninä lastuina. Kypsennä uunissa 150 asteessa 30-45 minuuttia tai kunnes omenanpalat ovat pehmeitä. Soseuta ainekset kuumana ja jäähdytä jääkaappilämpötilaan. Laita kylmä hillo pursotinpussiin jossa on melko pienireikäinen tylla.


Kun taikina on kohonnut, jauhota leipomiseen käyttämäsi työtaso ja kaada taikina siihen. Vaivaa taikinaa vain vähän ja jaa se sitten kahteenkymmeneen yhtä suureen osaan, joista pyörität pallot. Kannattaa käyttää keittiövaakaa ja punnita ensin koko taikina ja sitten palat. Laita munkit kohoamaan toiseen kertaan uunipellille, jonka päällä on öljyllä voideltu leivinpaperi tai silikonimatto.


Kun munkit ovat kohonneet, kuumenna öljy 180 –asteiseksi ja paista munkit 3-4 kerrallaan kullanruskeiksi. Paista kumpaakin puolta 1,5 – 2 minuuttia ja nosta sitten munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Kaada pieneen kulhoon sokeri sekä kaneli ja sekoita ne hyvin keskenään. Täytä munkit omena-kanelihillolla ja kierittele ne lopuksi kanelisokeriseoksessa. Hillomunkit ovat parhaimmillaan muutama tunti paistamisesta.


2 kommenttia:

Liinahej kirjoitti...

Mä olen joskus paininut saman ongelman kanssa, siis että munkit pitäis saada syötyä pikaisesti paistamisen jälkeen. Sitten kokeilin pakastamista, ja sehän toimii. 😊 Munkit voi laittaa pakkaseen täytteineen, mutta ilman sokeripintaa. Sitten kun niitä ottaa käyttöön, niin täytyy malttaa antaa niiden sulaa huoneenlämmössä itsekseen muutama tunti, sitten puoleksi minuutiksi mikroon ja kierittely sokerissa. Ihan kuin olis vasta paistettu!

Tuplaespresso kirjoitti...

No niinpä... Kuten pullatkin. Pakkasesta niitä sitten voisi ottaa aina kun tekee mieli. Ongelma on vaan liian pieni pakastin :( ja jonka uumeniin tuppaa unohtumaan ihan liikaa tavaraa. Mutta ensi kerralla kun paistan munkkeja, raivaan sinne sen verran tilaa että pakastan puolet :)