perjantai 19. lokakuuta 2018

Syntisen hyvää: tuulihattudonitsit



Viikonlopun leivontaprojekti on donitsipellillä paistetut tuulihattudonitsit, joissa ohuen taikinakuoren sisällä on suussa sulava espressokreemitäyte ja pinnalla espressojauheella maustettu sokerikuorrutus. Suorastaan syntisen hyvää… Reseptistä tulee 12-15 donitsia.



Kahvin makuiset tuulihattudonitsit

valmista ihan ensin espressokreemi
3 dl  maitoa
4  keltuaista
60 g  muscovadosokeria
pikkuripaus suolaa
2 rkl  maissitärkkelystä
1 tl  espresso pikakahvijauhetta
60 g  voita


donitsit
100 g  voita
1,5 dl  täysmaitoa
1 dl  vettä
1 tl  sokeria
pikkuripaus suolaa
150 g  vehnäjauhoa
4-5  munaa
pehmeää voita donitsipellin voitelemiseen
1 vatkattu kananmuna donitsien voiteluun

kuorrutus
3 dl  tomusokeria
1 tl  espresso pikakahvijauhetta
pikkutilkka maitoa
strösseleitä maun mukaan


Täytteeksi tulevan espressokreemin pitää jäähtyä ennen kuin sitä voi pursottaa leivonnaisten sisään, joten siitä täytyy aloittaa.

Vatkaa keltuaiset, muscovadosokeri, suola, maissitärkkelys sekä espressojauhe kuohkeaksi vaahdoksi. Kuumenna maito kiehumispisteeseen ja kaada siitä noin kolmannes munavaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kaada munavaahto kuuman maidon joukkoon kattilaan, kuumenna ja vatkaa kunnes seos alkaa osoittaa saostumisen merkkejä. Varo etteivät keltuaiset kokkaroidu! Kun seos alkaa saostua, nosta se pois lämmöltä, jatka vielä vähän aikaa vatkaamista ja jäähdytä kreemiä noin 10 minuutin ajan. Lisää voi ja vatkaa se huolella kreemin joukkoon. Siirrä kreemi pursotinpussiin ja laita jääkaappiin jäähtymään.


Donitseja varten sulata voi kattilassa, mutta älä päästä sitä ruskistumaan. Lisää maito. vesi. sokeri ja suola ja kuumenna seos kiehumispisteeseen. (Työjärjestys on tämä siitä syystä, että maito ei niin helposti kärähdä kattilan pohjaan kun siinä on ensin sulatettu rasva.) Lisää jauhot, sekoita tasaiseksi ja hämmennä kiehuvaa seosta puuhaarukalla kunnes se irtoilee kattilan reunoista, muuttuu hiukan kiiltäväksi ja siitä pystyy muotoilemaan pallon. Laita taikinapallo jäähtymään yleiskoneen kulhoon ja laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. Kun taikina on jäähtynyt, käynnistä koneen lapavatkain ja lisää munat yksi kerrallaan koko ajan reippaasti vatkaten. Viimeisen munan jälkeen jatka vatkaamista vielä parin minuutin ajan kunnes taikina on notkeaa ja kiiltävää.


Siirrä tuulihattutaikina toiseen pursotinpussiin. Voitele donitsipellin kolot, leikkaa pursotinpussin kärkeen halkaisijaltaan noin 1,5  cm reikä ja pursota taikinasta koloihin rengas. Voitele pinta kananmunalla ja vedä haarukalla taikinan pinta tasaiseksi. Paista uunin keskitasolla 190 asteessa noin 20-30 minuuttia kunnes leipomukset ovat kullanruskeita. Irrota valmiit donitsit varovasti donitsipelliltä ja laita ne ritilälle jäähtymään. Tämä on vähän kuin Paris Brest , mutta enemmän kuitenkin donitsi.


Kun donitsit ovat jäähtyneet, pursota niihin kreemitäytettä. Tuulihattutaikinasta valmistetut leivonnaiset ovat käytännössä lähes onttoja, joten ne on helppo täyttää pursottamalla.

Valmista kuorrute sekoittamalla keskenään tomusokeria, espressojauhetta sekä tilkka maitoa. Lisää maitoa varovasti ettei kuorrutteesta tule vahingossa liian löysää. Dippaa donitsit kuorrutteeseen yksi kerrallaan ja laita ritilälle valumaan. Viimeistele halutessasi strössellillä.


3 kommenttia:

Leivontalaboratorio / Kirsi kirjoitti...

Miten mahtava idea! Tätä täytyy kokeilla joskus :)

Canela kirjoitti...

En yleensä ole suuri donitsien fanittaja, mutta näitä maistettuani sain uuden suosikin. Täydellisiä mun makuun - eivät rasvaisen tuntuisia (jopa enemmänkin kevyt suutuntuma), ihana makeus ja ripaus kahvia. Veivät kielen mennessään!

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Leivontalaboratorio @ Canela
Itse asiassa nämä vain esittävät donitseja. Oikeasti ne ovat renkaaksi paistettuja eclaireja, josta syystä ne ovatkin niin kevyitä kuten monet muutkin ranskalaiset leivonnaiset ;) Mutta tuo kahvitäyte ja kuorrute ovat ihan taivaallisen ihanat.