lauantai 6. lokakuuta 2018

Chimichurrilla kuorrutettua turskaa



Mieleni teki jotain kalaa. Se voisi olla vaikka jotenkin kuorrutettua. Mitä kalaa ja millä kuorrutettu? Sitten muistin nähneeni Ruoholahden Citymarketin kalatiskillä (ei maksettu mainos!) hyvän näköisiä turskan selkäfileitä. Ne voisi kuorruttaa… hetkinen, kävisiköhän chimichurri. Se toimii lihan kanssa, mutta kyllä sen kaikki ainesosat sopivat kalaankin. Varsinkin turskaan, joka on neutraalin makuinen ja hyvä alusta erilaisille kuorrutteille. Tuoretiskillä ei kuitenkaan tällä kertaa ollut kuin tavallisia ohuita turskafileitä, mutta pakkasessa oli ruotsalaista MSC-sertifioitua turskaa, neljän annoskokoisen selkäfileepalan pakkauksia, joten sellaisen kanssa kotikeittiöön. Kala ehti huoneenlämmössä sopivasti sulamaan ennen käyttöä. Pakkaus oli suunniteltu niin fiksusti, että kalanpalat oli vakumoitu yksittäin. Tarvittaessa olisi voinut käyttää vähemmänkin kuin koko paketin kerralla.


Chimichurri

1 dl                oliiviöljyä
½  dl              sherryviinietikkaa
2 rkl              sitruunan mehua
2/3 ruukkua  tuoretta korianteria
2/3 ruukkua  tuoretta oreganoa
2/3 ruukkua  tuoretta lehtipersiljaa
1                    mieto punainen chilipalko
3                    valkosipulinkynttä
1                    pienehkö salottisipuli
1 tl                suolaa
1/2 tl             sokeria
                      mustapippuria myllystä

Hienonna yrtit karkeasti. Halkaise chili, poista siemenet ja paloittele karkeasti. Kuori salotti ja valkosipulin kynnet ja paloittele nekin karkeasti. Laita kaikki ainekset blenderiin/monitoimikoneeseen/sauvasekoittimen kulhoon ja aja seos tasaisen hienoksi haluamaasi karkeuteen. Koneen käyttö ei toki ole pakollista, voit yhtä hyvin hienontaa ainekset veitsellä hienoksi ja sekoittaa ne keskenään kulhossa. Lienee makuasiakin.


Kuorrutetut turskafileet

4 kpl n 125 g palaa turskan selkäfileetä
1 annos         chimichurria

Laita (sulaneet) selkäfileet suljettavaan muovipussiin ja kaada sinne puolet chimichurrista. Sulje pussi ja kääntele niin että kaikki kalanpalat maustuvat. Anna maustua jääkaapissa niin kauan kuin sinulla on aikaa, puolesta tunnista useampaankin. Laita uunin grillivastus päälle. Vuoraa uunipannu, jossa on ritilä, alumiinifoliolla. Leivinpaperi ei käy, sillä grilli ja leivinpaperi on huono yhdistelmä.
Saattaa tulla tulta, savua ja palovaroittimen huutoakin. Nosta kala ritilälle ja laita sen pinnalle reilusti lisää chimichurria. Kypsennä kaloja lähellä grillivastuksia noin 5 minuuttia uunistasi riippuen. Tarkkaile siis koko ajan kypsymistä. Ota pannu uunista, tarkista kypsyys ja tarvittaessa laita vielä pariksi minuutiksi alatasolle uuniin, josta grillivastus on jo sammutettu. Kala on valmista, kun se kevyesti painamalla tuntuu lohkeilevan. Englanniksi tästä käytetään osuvaa sanaa ’flaky’ eli lehtevä.



Tomaatticoncasse

3                    tomaattia
1                    kevätsipuli
ripaus            hienoa merisuolaa
½ ripausta     sokeria
liraus             balsamiviinietikkaa
pari rouhausta mustapippuria myllystä

Lohko tomaatit ja poista sisus. Kuutioi tomaatit ja hienonna kevätsipuli. Lisää mausteet ja sekoita kulhossa.

Tarjoa lisäksi basmatiriisiä. Meille ainakaan tämä ei jää kertakokeiluksi, oli sen verran hyvää.


2 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Juuri kotiuduin Nizzasta, jossa turskaa oli tarjolla runsaasti. Kokkailtiin sitä Välimeren tyyliin. Pitää kokeilla tuota kuorrutetta, vaikuttaa hyvältä.

M kirjoitti...

Toimii turskan kanssa - olen aiemmin yhdistänyt lihaan. Jos pitää voimakkaasta mausta voi halutessaan tarjota chimichurria vielä lisämausteena lautasella.