sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Pupuisaa pääsiäistä!



Macaronpupujen myötä epätrendikäs keittiö toivottaa kaikille pupuisaa pääsiäistä.


Macaronpuput / Easter bunny macarons
(noin 30 kpl)

230 g mantelijauhetta
230 g tomusokeria
160 g valkuaisia (6 M-kokoisesta munasta)
2 rkl hienoa sokeria
230 g hienoa sokeria
3 rkl vettä
(jauhemaista elintarvikeväriä, kulta)
täyte
lemon curd (ks edellinen päivitys)
valkosuklaaganache: 200 g valkosuklaata ja 4-5 rkl kuohukermaa
muuta
elintarvikekäyttöön tarkoitettu koristelukynä

Sekoita ja siivilöi keskenään mantelijauhe sekä tomusokeri samaan kulhoon ja lopuksi heitä pois se osuus, joka ei suosiolla tule siivilän läpi. Sekoita jauhoseos ja puolet (80 g) valkuaisista tahnaksi.

Kaada kulhoon loput (80 g) valkuaisista ja vatkaa pehmeäksi vaahdoksi. Kaada paksupohjaiseen kattilaan sokeri sekä vesi ja anna veden hiukan imeytyä sokeriin. Kuumenna seosta (sekoittamatta) kunnes sokerin lämpötila nousee 118 asteeseen. Tähän tarvitaan kunnollinen lämpömittari. Kaada heti kuuma sokeri kapeana nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Vatkaa seosta kunnes se jäähtyy muuttuen samalla kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi (italialainen marenki). Yhdistä jauhotahna sekä valkuaisvaahto varovasti käännellen. Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota uunipellillä olevalle leivinpaperille parin sentin välein halkaisijaltaan noin 2,5 cm marenkikiekkoja, joista puolet on pyöreitä ja puolet korvallisia. Kun leivinpaperi on täynnä, täräytä peltiä muutaman kerran pudottamalla se voimakkaasti pöytään. Näin macaroneihin ei jää ilmakuplia. Sen jälkeen pupun takakappaleisiin voi pursottaa häntätupsun. Anna peltien levätä peittämättä vajaan tunnin, jotta marengin pintaan ehtii muodostua hiukan kuorta. Tässä vaiheessa sivelin korviin ja häntätupsuun hiukan kullanväristä jauheväriä (Mill & Mortar). Paista macaronit 140 asteessa kiertoilmasäädöllä noin14 minuuttia. Jäähdytä marenkeja hetki ja irrota ne sitten leivinpaperista.

Valmista valkosuklaaganache kuumentamalla ensin kerma ja lisäämällä siihen suklaa pieninä paloina. Kun suklaa on sulanut, sekoita hyvin ja jäähdytä ennen käyttöä.

Piirrä korvallisiin macaroneihin pupun naama elintarviketussilla ja täytä pupumacaronit lemon curdilla / valkosuklaaganachella / jollain muulla. Macaronit ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä, jolloin maku ja kosteus on ehtinyt tasaantua.


2 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Nämä olivat pääsiäispöydän söpöimmät ja makeimmat vieraat - ja katosivat nopeasti! Kiitos!!!

Tuplaespresso kirjoitti...

On se teidän perheellä niin kauheaa joutua toimimaan erilaisten ruokajuttujen koekaniineina ;)