Useimmat
tietävät kreikkalaisen munakoisosta ja kastikkeista kerrostetun vuokaruoan eli moussakan, mutta samantapainen, niinikään
munakoisosta valmistettu papoutsakia lienee jäänyt hiukan tuntemattomammaksi.
Papoutsakiassa on munakoisoruoista sekä kreikkalaisen moussakan että lähi-idän resepteistä suositun imam bayildin elementtejä. Kanelisella lammasragulla täytetty munakoisonpuolikas
päällystetään juustoisella kastikkeella ja viimeistellään uunissa. Vaikka tämän
ruoan maku ja sisältö muistuttaa moussakaa, yksittäinen täytetty munakoisonpuolikas
lautasella on vaan jotenkin niin paljon nätimmän ja esteettisemmän näköinen kuin kasa vuoasta
lapioitua munakoisopaistosta.
Useimpien
reseptien mukaan papoutsakia tulisi valmistaa karitsanjauhelihasta, mutta
naudanjauhelihasta tulee ihan hyvä lopputulos. Papoutsakian juustokastike on
normaalisti bechamelkastiketta, joka on maustettu kreikkalaisella
kefalotiri-juustolla. En onnistunut löytämään kefalotiria, joten oikaisin vähän
ja valmistin nopeamman juustokuorrutteen fetajuustosta, johon lisäsin hiukan
parmesaaniraastetta sekä kermaa.
Papoutsakia
on jokseenkin suuritöinen, mutta sen voi esivalmistella jääkaappiin vaikka
edellisenä päivänä ja laittaa uuniin sopivasti ennen ruokailua.
Melitzanes
papoutsakia / täytetyt munakoisot
(neljälle)
2 isoa (yht noin 800 g) munakoisoa
1 dl oliiviöljyä
3 rkl sitruunamehua
hiukan suolaa
lammasragu
0,5 dl oliiviöljyä
1 keskikokoinen keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
500 g karitsan jauhelihaa (tai nautaa)
2 rkl tomaattipyreetä
2 dl punaviiniä
400 g tölkki tomaattimurskaa
1 rkl hunajaa
2 laakerinlehteä
1 kanelitanko
1 tl kuivattua oreganoa
muutama oksa tuoretta timjamia
puolikas lihaliemikuutio
varovasti hiukan chilijauhetta
suolaa ja mustapippuria myllystä
juustokuorrute
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoa
4-5 dl maitoa
100 g raastettua kefalotirijuustoa (tai parmesaania)
suolaa ja valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
pikaversio
150 g fetajuustoa pieninä
muruina
40 g parmesaaniraastetta
4-5 rkl kuohukermaa
Sekoita
kaikki ainekset keskenään tahnaksi
Pinnalle hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa ja/tai
basilikaa
Huuhtele munakoisot ja leikkaa kannat pois. Halkaise
munakoisot pitkittäin ja viillä sisus veitsellä. Asettele puolikkaat uunivuokaan
leivinpaperille vierekkäin, ripottele leikkauspinnoille hiukan suolaa ja anna
olla huoneenlämmössä noin 10 minuuttia, minkä jälkeen pyyhi pinnat
talouspaperilla. Sekoita keskenään oliiviöljy sekä sitruunamehu ja kaada se
munakoisonpuolikkaille. Kypsennä uunissa 225 asteessa noin puoli tuntia tai
kunnes ne ovat pehmeitä ja ruskistuneet. Ota vuoka pois uunista ja anna
munakoisojen jäähtyä. Jäähdyttyä raavi pintaa lusikalla hiukan matalammaksi
jotta täytettä mahtuu enemmän. Sekoita tämä osa munakoisosta ragun joukkoon..
Kuori sipuli sekä valkosipulinkynnet, hienonna ne ja kuullota öljyssä. Lisää jauheliha ja ruskista se. Lisää tomaattipyree sekä punaviini, sekoita ja anna ragun kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia. Lisää sitten tomaattimurska, hunaja, laakerinlehdet, kanelitanko, oregano, timjami sekä lihaliemikuutio ja mausta varovasti chilijauheella. Hauduta seosta pienellä lämmöllä noin tunti tai vaikka kaksi. Sekoita välillä ja lisää hiukan vettä jos ragu tuntuu kuivuvan liikaa. Lopuksi mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Jäähdytä muhennosta hiukan ennen kuin täytät sillä munakoisot.
Poista ragun joukosta kanelitanko, laakerinlehdet sekä
timjaminoksat, lusikoi seos munakoisoihin ja kaada päälle juustokastiketta.
Ripottele pinnalle hienonnettua lehtipersiljaa ja/tai basilikaa ja paista
papoutsakiat uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes
juusto/juustokastike on hiukan ruskistunut. Kreikkalainen salaatti ja tsatsiki sopivat hyvin
näiden munakoisojen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti