tiistai 18. huhtikuuta 2017

Horiatiki eli kreikkalainen maalaissalaattiHoriatiki eli kreikkalainen maalaissalaatti on erinomainen esimerkki siitä, miten muutamasta tuoreesta satokauden aineksesta syntyy todella herkullinen lopputulos. Tämä värikäs salaatti tarjotaan yleensä liharuoan lisäkkeenä tai sellaisenaan kevyenä ateriana tuoreen leivän kanssa.

Kreikkalaiset ovat tarkkoja siitä, mitä horiatikissa tulee olla ja ennen kaikkea, mitä siinä ei missään tapauksessa saa olla. Resepteissä on pieniä vivahde-eroja, mutta lehtivihanneksille on ehdoton ei. Kreikkalaisessa maalaissalaatissa ei ole minkäänlaisia salaatinlehtiä, tai jos on, se ei enää ole horiatiki. Juuston pitää olla aitoa kermaista fetaa eikä mitään ”kevytsalaattijuustoa”. Värilläkin on väliä. Mikä tahansa paprika tai sipuli ei kelpaa, vaan paprikan tulee olla vihreä ja sipulin punainen. Salaatti viimeistellään yhdellä isolla fetajuuston palalla, joka maustetaan lopuksi oliiviöljyllä ja kuivatulla oreganolla. Pikkutarkkaa kokkaamista tämä perinneruokien valmistus.

Tähän vuodenaikaan Suomesta on vaikea löytää makeita punaisia tomaatteja. Kotimaiset kasvihuonetomaatit eivät maistu miltään tai korkeintaan happamalta, joten päädyin käyttämään maukkaita espanjalaisia pisaratomaatteja. Sitten kesällä, heinä-elokuussa, voidaan käyttää suomalaisia tomaatteja. Kalamata-oliivitkin jouduin korvaamaan tavallisilla vihreillä.Horiatiki - kreikkalainen maalaissalaatti
(ruoaksi neljälle tai lisäkkeeksi kuudelle)

1 kurkku
1 vihreä paprika
250-300 g kypsiä mehukkaita tomaatteja
1 punasipuli
20 kivetöntä oliivia (Kalamata)
200 g kermaista Fetaa
vinaigrette
1 rkl punaviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
fetan päälle
oliiviöljyä
kuivattua oreganoa

Huuhtele kurkku, paprika sekä tomaatit. Halkaise kurkku, lusikoi siemenet pois ja leikkaa kurkku puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Halkaise paprika, poista sisus ja leikkaa loput pienehköiksi paloiksi. Leikkaa tomaatit pienemmiksi paloiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi lohkoiksi. Kaada kasvikset kulhoon, sekoita vinaigrette ja pyöräytä salaattia mausteissa jotta sekä ainekset että vinaigrette sekoittuvat tasaisesti. Viimeistele salaatti yhdellä isolla fetapalalla ja mausta feta oliiviöljyllä sekä oreganolla. Jos jaat salaatin annosvuokiin, älä sinnekään murenna fetaa vaan aseta jokaiselle päällimmäiseksi yksi iso pala ja mausta.


2 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Mun lemppari. Postauskin tulossa, vaikka oikeasti voisin vaan kopsata tämän sun oman!

Tuplaespresso kirjoitti...

:)
On tämä ihan loistava kombo kasviksia, vaikka henkilökohtaisesti voisinkin vähentää paprikan määrää tai jopa poistaa sen kokonaan. Mutta sitten salaatille pitäisi keksiä jokin uusi nimi...