sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Kleinur eli islantilainen munkki ♥ vappu ♥ sima



Edellisinä vuosina olemme tehneet vappupöytään rosetteja, Norjan munkkeja sekä tanskalaisia æbleskivereitä. Täksi vapuksi kattilassa paistuu islantilaisella reseptillä leivottuja kleinur-munkkeja/donitseja. Vastaava leivonnainen tunnetaan myös muualla Skandinaviassa sekä ainakin Puolassa ja Pohjois-Saksassa, missä se on enemmänkin joulupulla. Maultaan ja valmistustavaltaan kleinur sopii kuitenkin oikein hyvin suomalaiseen vappuun siman kanssa nautittavaksi. Toisaalta – vanhan sanonnan mukaan Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Kun ulkona tätäkin kirjoittaessani pyryttää lunta ja räntää, voi ihan hyvin kuvitella että nyt on joulu, joten mikä estää nauttimasta joululeivonnaisia tällaisena kesäisen lumisena vappuna...

Vasta paistettuna kleinur on kuin donitsi, pinnalta rapea ja sisältä pehmeä. Seuraavana päivänä se muistuttaa maultaan jo enemmän tippaleipää.


Kleinur  (islantilainen resepti)
noin 30 kleinuria

6 dl vehnäjauhoa
50 g voita pieninä kuutioina
2 dl sokeria
1 tl ruokasoodaa
3 tl leivinjauhetta
1,5 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
2,5 dl maustamatonta jogurttia
1 kananmuna (koko L)

vehnäjauhoa
paistoöljyä (meillä 1 kg kookosrasvaa + 5 dl rypsiöljyä)


Nypi tasaiseksi muruseokseksi voi ja puolet vehnäjauhosta. Lisää muut kuivat aineet ja sekoita hyvin. Tee seoksen keskelle kuoppa ja lisää siihen kananmuna sekä jogurtti ja sekoita ainekset taikinaksi. Jos taikina tuntuu kovin tahmealta, lisää varovasti hiukan vehnäjauhoa. 

Jaa taikina kahteen osaan, kääri tuorekelmuun ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi tekeytymään.

Ota yksi taikinapala kerrallaan leivottavaksi. Jauhota työtaso, kaada siihen taikina, ripottele jauhoja vielä taikinan päälle ja kauli muutaman millimetrin paksuiseksi levyksi. Jos taikina edelleen tuntuu liian tahmealta, alusta joukkoon hiukan lisää jauhoa kunnes taikina on kelvollista kaulittavaksi. 

Leikkaa kaulittu taikina suikaleiksi ja edelleen vinoneliöiksi. Leikkaa jokaisen vinoneliön keskelle vielä pieni viilto. Taita toinen terävä kulma ensin vinoneliön alle ja siitä viillon läpi takaisin taikinan yläpuolelle. Kun kaikki palat on muotoiltu, ne voi uppopaistaa.

Sulata kattilassa 2 pakettia kookosrasvaa ja lisää joukkoon pieni pullo rypsiöljyä. Kuumenna rasvaseos 180-asteiseksi ja uppopaista kleinurit siinä muutama kerrallaan noin minuutin kummaltakin puolelta. Paistoöljy kuohuu näitä paistettaessa. Se johtuu taikinan sisältämästä ruokasoodasta. Nosta paistetut kleinurit talouspaperin päälle kuivahtamaan.


Hauskaa vappua 2017 ! (kyllä, tämä ON värikuva ja kuvattu 29.4.2017 noin klo 18)



Ei kommentteja: