Marengin
valmistuksesta (ja joskus jostain muustakin) jää aina keltuaisia, jotka pitäisi
saada käytetyksi johonkin. Toki keltuaiset voi pakastaa vastaisen varalle,
mutta jos on tunti aikaa, niistä syntyy kätevästi muutama purkillinen sitruunalevitettä
eli lemon curdia.
Lemon
curd
6 keltuaista (M-kokoisista munista)
3 dl hienoa sokeria
yhden sitruunan hienoksi raastettu keltainen kuori
(noin 2 rkl)
1/8 tl suolaa
1 dl vastapuristettua sitruunamehua
75 g huoneenlämpöistä voita pieninä kuutioina
Vatkaa keltuaiset sekä sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi
vaahdoksi liedellä kuumassa vesihauteessa. Lisää sitruunankuori, suola sekä
sitruunamehu ja vatkaa edelleen vesihauteessa kunnes seos alkaa sakeutua.
Vaikka periaatteessa tähän voisikin käyttää sähkövatkainta, näppituntuma
saostumiseen pysyy parempana vatkatessa ihan vanhanaikaisella pallovispilällä,
eikä lemon curd näin ollen pääse yhtä helposti muuttumaan munakokkeliksi. Vatkaaminen
tulee lopettaa juuri siinä vaiheessa kun seos on kunnolla sakeutunut, mutta ei vielä
kokkareista ja vatkaimen tulee työn aikana liikkua myös kulhon reunoilla, ettei
sinne jää mitään kuivumaan.
Kun levite on muuten valmista ja hiukan jäähtynyt,
sekoita huolella joukkoon voi vähän kerrallaan. Tölkitä lemon curd ja laita
purkit jääkaappiin. Levitteen täytyy saada jäähtyä ennen kuin sitä voi alkaa
käyttää.
2 kommenttia:
Minulle kinostuu aina valkuaisia :D
...paljon terveellisiä valkuaismunakkaita?... ;)
Lähetä kommentti