Aito
mämmi: ruisjauhoja, maltaita, vettä, vähän suolaa (ehkä myös hiukan siirappia) ja hienonnettua
pomeranssinkuorta, imellytetään, keitetään, jäähdytetään ja vielä paistetaan. Yksinkertaiset
ainekset, pitkähkö valmistusprosessi, upean maltainen maku ja raaka-aineet 99,9–prosenttisesti
aidosti suomalaisia. Sen sijaan, että suomalaiset jotenkin häpeilevät ja pyytelevät
anteeksi näin upeaa ruokaa, etenkin näin Suomen itsenäisyyden
100-vuotisjuhlavuonna meidän pitäisi olla ylpeitä tästä tiettävästi ainoasta
todella suomalaisesta reseptistä. Mämmi ei ole saanut liiemmin vaikutteita niin
idästä (Venäjä) kuin lännestäkään (Ruotsi) (tai, no, ehkä ihan vähän todella kaukaa muinaisesta Persiasta), toisin kuin käytännössä kaikki muut suomalaiset
perinneruoat.
Sen
lisäksi, että aito mämmi on syötävää sellaisenaan (yleensä kerman ja sokerin
kanssa), se on monipuolinen raaka-aine jälkiruokiin, leipiin ja muuhun
leivontaan. Koskapa perinteinen mämmi on luonnostaan laktoositon, maidoton,
munaton, soijaton sekä vegaaninen, pidän lievästi outona sitä, että viime
vuosina siitä on paikoin yritetty vääntää vielä gluteenitontakin mukamämmiä. Rukiista
kun ei saa gluteenitonta millään eikä mämmiä ole olemassa ilman ruisjauhoa. Ihan
mitä tahansa (yhdellätoista E-koodilisäaineella höystettyä) ruskeaa kasvis-juures-hedelmäpuuroa en todellakaan kehtaisi
nimittää gluteenittomaksi mämmiksi. Jotain rajaa tällaisella pelleilyllä, pliis? Muussa
tapauksessa, jos gastronomian sanasto noin vain huoletta heitetään roskakoriin, voin varmaankin
alkaa nimittää gluteenittomaksi mämmiksi vaikkapa perunasosetta, joka on värjätty ruskeaksi elintarvikevärillä ja luumumarmeladilla? Mitä väliä? Ehkä joku keksii vielä gluteenittoman ruisleivän?
Maltaisen
aidon mämmin makupareiksi sopivat ehkä parhaiten maito (kerma yms) sekä
sitrushedelmät ja näitä yhdistelemällä on mahdollista tehdä vaikka mitä
herkullisia jälkiruokia. Tässä kerrosjälkiruoassa on appelsiininkuorella
maustettua mascarponevaahtoa, mämmikastiketta, mämmimarenkia sekä
saaristolaisleivästä paistettuja rapeita muruja. Kaikki elementit voi tehdä
valmiiksi hyvissä ajoin ja rakentaa jälkiruoat laseihin sitten vasta juuri ennen
tarjoilua, etteivät murut ja marenki ehdi pehmetä.
Lasin
täydeltä mämmi-mascarponeherkkua
(4-6 annosta)
mämmimarenki
1 munanvalkuainen
2 rkl sokeria
1 rkl mämmiä
rapeat
maltaiset leipämurut
1 viipale saaristolaisleipää tai Reissumies "tosi
tummaa" leipää
2 tl (suolatonta) voita
1 tl sokeria
mämmikastike
200 g aitoa mämmiä
hiukan tummaa olutta (esim Guinnes) tai colajuomaa
mascarponevaahto
250 g mascarponea
2 dl ruokakermaa
(hiukan sokeria)
(hiukan sokeria)
yhden appelsiinin raastettu keltainen kuori
lisäksi
yksi appelsiini kalvottomina lohkoina
Valmista ensin marenki, sillä sen täytyy saada
rauhassa kuivua uunissa. Vatkaa valkuainen ensin pehmeäksi vaahdoksi ja lisää
sitten sokeri vähitellen koko ajan vatkaten kunnes vaahto muuttuu kovemmaksi.
Lisää mämmi ja sekoita se huolella valkuaisvaahdon joukkoon. Levitä mämmivaahto
ohuena kerroksena leivinpaperoidulle uunipellille ja kuivaa uunissa 100
asteessa noin 1,5 tuntia. Sammuta uuni, avaa luukku hiukan raolleen ja anna
marengin jäähtyä uunissa noin puoli tuntia. Irrota marenki varovasti
leivinpaperista ja murra se paloiksi.
Leikkaa maltainen leipäviipale muutaman millin
kuutioiksi. Sulata paistinpannulla voi ja lisää leipämurut. Sekoita, lisää
sokeri ja paahda hetki kunnes murut alkavat rapsakoitua. Kaada murut kuivumaan
talouspaperille.
Valmista mämmikastike ohentamalla mämmiä colajuomalla tai tummalla
oluella vähän kerrallaan vain sen verran, että mämmistä tulee paksuhko kastike.
Sekoita keskenään mascarponevaahdon ainekset
tasaiseksi vaahdoksi. Leikkaa appelsiinista kuoret pois ja irrota appelsiinin lohkot
varovasti veitsellä leikaten.
Kerrosta ainekset laseihin ja tarjoile.
3 kommenttia:
Piti ihan googlata mitä se sellainen gluteeniton mämmi on ja nyt kun näin tuoteselosteen niin olet ihan oikeassa. Gluteenittomuusvillitys on mennyt liian pitkälle jos yksinkertainen ruoka korvataan niillä 11 lisäaineella ja ihan oudoilla muilla aineksilla. Jossain oikeassa sivistysvaltiossa sellaista nimitettäisiin ruokaväärennökseksi ja media tekisi siitä maailmanlaajuisen skandaalijutun. Mutta ei Suomessa koska täällä melkein kaikilla on joku ruokavamma. Siinähän tuo mämmiväärennös menee niiden muiden ohella. Minä kyllä ostan ihan oikeaa mämmiä ja nautin sitä kerman ja sokerin kanssa.
Komppaan edellsitä kommentoijaa. Olen maistanut tälläistä gluteenitonta mämmiä ja se oli vielä pahempaa kun perinteinen mämmi. Sitä pahempaa voisi olla vaan jos lautaselle laitettais sitä itteään.
...että silleen :)...
Lähetä kommentti