Aina on
ensimmäinen kerta asioille. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun söin rössypottua.
En tiedä, oliko syömäni ja itse valmistamani rössypottu oululaisten mielestä
edes rössypottua, mutta sellaisen mielestäni tein ja söin. Rössypottuhan on
oululaisten perinneruoka ja ainakin entisaikojen koululaisten inhokki, paitsi
tietenkin niiden, jotka siitä jo silloin pitivät.
Tuplaespresso valmisti erinomaista
poron veripalttua eli rössyä isänpäiväksi ja minä tein siitä seuraavana päivänä
perinneruokaa. Selasin netin suhteellisen vaatimatonta
rössypottureseptivalikoimaa (tulipas pitkä sana) ja perinteiseen tapaani suljin
netin ja menin keittiöön kokkaamaan. Minulla oli pieni pakasterasiallinen itse
ilman suolaa keittelemääni lihalientä ja päätin korvata rössypottujen
keitinveden sillä. Hesarin reseptissä rössyn päälle laitettiin anjovisvoisulaa
ja se vaikutti hyvältä idealta, joten adoptoin sen. Lehtipersilja ei kuitenkaan
kuulu alkuperäisreseptiin.
Rössypottu
(2 reilua annosta)
300 g jauhoista
perunaa
150 g savustettua
siankylkeä
250 g rössyä
1 sipuli
vettä
(käytin siis lihalientä)
muutama maustepippuri
2 laakerinlehteä
hienoa
merisuolaa
hienonnettua
lehtipersiljaa
Anjovisvoi
5 anjovisfilettä
75 g voita
hienonnettua
lehtipersiljaa
Sulata voi, hienonna haarukalla anjovikset ja sekoita
ne persiljasilpun kanssa voisulaan.
Kuori ja paloittele perunat lusikkaan sopiviksi
paloiksi. Paloittele savukylki samaan kokoluokkaan. Kuori ja paloittele sipuli
karkeiksi paloiksi. Paloittele rössy vähän isommiksi paloiksi, noin 3 x 3 cm,
jotta se ei hajoa valmistusvaiheessa. Kuumenna liemi ja lisää perunat ja
sipuli. Keitä perunat vähässä nesteessä niin, että ne juuri peittyvät. Ruskista
pannulla siansivu ja lisää se kattilaan. Laita joukkoon pippurit ja
laakerinlehdet sekä 1-2 rössykuutiota murennettuna ja anna kiehua niin, että
perunat alkavat jo vähän hajota. Lisää loput rössykuutiot ja anna porista
hiljaa vielä viitisen minuuttia. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
Nostele rössykuutiot lautaselle ja kauho niille pottukeittoa. Laita maun mukaan
lusikalla anjovisvoita rössyn päälle ja nauti perinneruoka perinteiseen tapaan
kylmän maitolasillisen kera.
2 kommenttia:
Tämä Blogi on loistava! Näillä resepteillä tulee ruokaan makuakin :)
Kiitos 😊
Lähetä kommentti