sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Brievanukas ja viikunoitaJuustoinen leipävanukas on kiva välipala tai pikkujoulun lämmin iltapala. Alkuruoaksi se saattaa olla hiukan liian täyttävä – tai mistä minä tiedän mitä kukin jaksaa syödä. Kermana voi käyttää oikeaa kermaa, mutta jos vaaka on eri mieltä, hiukan kevyempi ruokakermakin käy. Viikunat ja viikunahillo ovat ihan must tämän lisukkeeksi.


Brievanukas
(4 annosta)

yksi pieni eilispäivän vaalea(hko) vuokaleipä tai muutama sämpylä
150-175 g valkohomejuustoa, ei liian valuvaa! (Kolatun Valma, Brie, Camembert tms)
2 dl kermaa
1-2 rkl voita
hiukan mustapippuria myllystä
viikunahilloa
tuoreita viikunoita
pekaanipähkinöitä
hunajaa


Voitele 1 isohko tai 4 pientä annosvuokaa voilla. Leikkaa leipä noin puoli senttiä paksuiksi viipaleiksi ja valkohomejuusto vielä sitäkin ohuemmiksi siivuiksi. Leikkaa leivistä kuori pois ja asettele vuokien pohjalle ohut kerros leipää. Peitä leipä juustoviipaleilla ja rouhi pinnalle ripaus mustapippuria. Sitten kerros leipää, seuraava kerros juustoa sekä mustapippuria ja vielä yksi kerros leipää. Painele kerrokset tiiviisti vuokaan, laita pinnalle vielä kerros juustoa sekä ripaus mustapippuria ja tasaa kerma vuokiin. Laita vuoat jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi tai vaikka yön yli jotta leipä ehtii imeä itseensä mahdollisimman paljon kermaa.

Paista juustovanukkaita 200 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoile hiukan lämpimänä ja viimeistele rouhauksella mustapippuria. Annoksen täydentävät viikunahillo, tuoreet viikunat, pekaanipähkinät, hunaja sekä ruokajuomaksi puolikuiva valkoviini.


Ei kommentteja: