torstai 1. joulukuuta 2016

RössypottuAina on ensimmäinen kerta asioille. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun söin rössypottua. En tiedä, oliko syömäni ja itse valmistamani rössypottu oululaisten mielestä edes rössypottua, mutta sellaisen mielestäni tein ja söin. Rössypottuhan on oululaisten perinneruoka ja ainakin entisaikojen koululaisten inhokki, paitsi tietenkin niiden, jotka siitä jo silloin pitivät. 

Tuplaespresso valmisti erinomaista poron veripalttua eli rössyä isänpäiväksi ja minä tein siitä seuraavana päivänä perinneruokaa. Selasin netin suhteellisen vaatimatonta rössypottureseptivalikoimaa (tulipas pitkä sana) ja perinteiseen tapaani suljin netin ja menin keittiöön kokkaamaan. Minulla oli pieni pakasterasiallinen itse ilman suolaa keittelemääni lihalientä ja päätin korvata rössypottujen keitinveden sillä. Hesarin reseptissä rössyn päälle laitettiin anjovisvoisulaa ja se vaikutti hyvältä idealta, joten adoptoin sen. Lehtipersilja ei kuitenkaan kuulu alkuperäisreseptiin.


Rössypottu 
(2 reilua annosta)

300 g             jauhoista perunaa
150 g             savustettua siankylkeä
250 g             rössyä
1                    sipuli
                      vettä (käytin siis lihalientä)
muutama       maustepippuri
2                    laakerinlehteä
                      hienoa merisuolaa
                      hienonnettua lehtipersiljaa
Anjovisvoi
5                    anjovisfilettä
75 g               voita
                      hienonnettua lehtipersiljaa

Sulata voi, hienonna haarukalla anjovikset ja sekoita ne persiljasilpun kanssa voisulaan.

Kuori ja paloittele perunat lusikkaan sopiviksi paloiksi. Paloittele savukylki samaan kokoluokkaan. Kuori ja paloittele sipuli karkeiksi paloiksi. Paloittele rössy vähän isommiksi paloiksi, noin 3 x 3 cm, jotta se ei hajoa valmistusvaiheessa. Kuumenna liemi ja lisää perunat ja sipuli. Keitä perunat vähässä nesteessä niin, että ne juuri peittyvät. Ruskista pannulla siansivu ja lisää se kattilaan. Laita joukkoon pippurit ja laakerinlehdet sekä 1-2 rössykuutiota murennettuna ja anna kiehua niin, että perunat alkavat jo vähän hajota. Lisää loput rössykuutiot ja anna porista hiljaa vielä viitisen minuuttia. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Nostele rössykuutiot lautaselle ja kauho niille pottukeittoa. Laita maun mukaan lusikalla anjovisvoita rössyn päälle ja nauti perinneruoka perinteiseen tapaan kylmän maitolasillisen kera.

2 kommenttia:

Alexander Trivedi kirjoitti...

Tämä Blogi on loistava! Näillä resepteillä tulee ruokaan makuakin :)

M kirjoitti...

Kiitos 😊