maanantai 10. lokakuuta 2016

Seesamihärkää



Pakasteessa oli pussillinen naudanfileestä leikattuja epämääräisiä paloja, eli siis fileen päitä, joista ei saa leikatuksi yhtään kunnon pihviä. Yleensä sellaisista lihankappaleista tehdään jonkinlaista suikalepataa ja niin nytkin, tällä kertaa vahvasti kaukoidän maustein. Chilistä, makeaa ja väkevää. Kuten asiaan kuuluu, matkalla lautaselle naudalle tapahtui "post mortem" sukupuolenvaihdos naudasta häräksi.


Seesamihärkää

1 rkl              vaaleita seesaminsiemeniä
1 rkl              mustia seesaminsiemeniä
500 g             naudan marmoroitunutta ulkofilettä
hiukan           maissitärkkelystä
                      öljyä paistoon
1 rkl              raastettua tuoretta inkivääriä
1 rkl              raastettua tuoretta valkosipulia
1 dl                soijaa
1 dl                vettä
200 g             fariinisokeria
2 tl                seesamiöljyä
1 rkl              riisiviinietikkaa
1                    punainen chilipalko viipaleina
                      chilihiutaleita maun mukaan
pari               rouhaisua mustapippuria myllystä (ja tarvittaessa hiukan suolaa)
1 rkl              maissitärkkelystä
2-3                kevätsipulia viipaleina

Laita seesaminsiemenet kuivalle paistinpannulle ja paahda niitä hetki. Siirrä ne toiseen astiaan odottamaan. 

Viipaloi liha ohuiksi viipaleiksi poikkisyin ja laita viipaleet kulhoon. Sirottele kulhoon maissitärkkelystä ja sekoita niin, että sitä on kaikilla viipaleilla. Raasta inkivääri ja valkosipuli. Viipaloi chili ja kevätsipuli. Kaada pannulle öljyä niin, että sitä on tasainen kerros ja kuumenna se hyvin. Lado lihaviipaleet sinne parissa erässä niin, että ne eivät ole päällekkäin ja ”uppopaista” ne nopeasti ja nosta sivuun odottamaan. Kaada öljy pois pannulta.

Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja laita sinne inkivääri ja valkosipuli. Heti kun valkosipuli alkaa kuullottua niin lisää pannulle vesi, jotta valkosipuli ei ehdi palaa. Lisää vielä soija ja kuumenna kiehuvaksi. Laita sitten fariinisokeri pannulle sulamaan ja sekoita se joukkoon. Lisää chilihiutaleet, chiliviipaleet, seesamiöljy ja riisiviinietikka ja keitä seosta kymmenisen minuuttia. Nostele lihaviipaleet takaisin pannulle ja anna porista hiljaa viitisen minuuttia. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa myös suolalla. Tarkista liemen sakeus ja halutessasi lisää sinne liemen vielä kiehuessa vesitilkkaan lisättyä maissitärkkelystä.

Nostele lihaviipaleet lautaselle tarjolle riisin kanssa. Lisää kastiketta ja pinnalle viipaloitua kevätsipulia ja ripottele seesaminsiemeniä joukkoon. Chilin ystävänä voit halutessasi lisätä vielä tuoretta chiliä viipaleina.

2 kommenttia:

Riitta kirjoitti...

Upean tumma väri kastikkeessa, superherkullisen näköistä. Ja hauska kuulla, että muillakin jää fileenpätkiä pakkaseen, joskus jauhan jauheeksi ja joskus teen minäkin patoja.

Tuplaespresso kirjoitti...

Fileenpätkät sopii hyvin nopeisiin pataruokiin. Ei kestä kauaa kypsyä.