Lähestyttäessä
Halloweeniä amerikkalaiset ruokasivustot täyttyvät candy corn –resepteistä.
Koskapa en ole koskaan nähnyt candy corn -karkkeja myytävän Suomessa, pyysin M:n Kaliforniantytärtä
ystävällisesti toimittamaan minulle pussillisen sellaisia. Ameriikanvävypoika
kuvaili näitä makeisia sanoilla ”sugar and wax, that’s about it” – ja hän oli
ihan oikeassa. Candy cornit sisältävät muun muassa maissisiirappia,
munanvalkuaista, karnaubavahaa, soijaproteiinia sekä väriaineita, ja niissä on
ihan omanlaisensa purutuntuma. Ensin karkki vaikuttaa hiukan sitkeältä ja hetki
sen jälkeen sokeri käytännössä sulaa suussa. Siinä kaikki. Jos näissä jotain
maustetta käytetään, candy corneissa on hyvin vaatimattoman vaniljainen
sivumaku. Vain ”born American” voi ymmärtää näiden makeisten erityisyyden, eikä
siis heistäkään näköjään ihan jokainen.
Hyytelö,
fudge, cheesecake tai mikä tahansa candy cornia muistuttava halloweenin resepti,
siinä on melkoisen sokerimäärän lisäksi korkeintaan häivähdys vaniljaa sekä
todella runsaasti keltaista ja oranssia elintarvikeväriä.
Minua
oli näin kuitenkin sivistetty candy corneilla, joten tunsin velvollisuudekseni
tehdä niistä, tai oikeammin jotain niiden näköistä, jälkiruokaa. Trooppiset hedelmät
sopivat tähän tarkoitukseen, sillä niissä on hienoja keltaisen ja oranssin
sävyjä. Jälkiruoan ulkonäkö muistuttaa candycorneja, mutta minä lisäsin siihen
myös maun. Ilman elintarvikevärejä, ilman lisäaineita ja ilman sen enempää yrittämistä tästä taisi myös tulla ihan kokonaan
vegaani.
"Candy
corn" lasissa
(4-6 annosta)
keltainen
kiisseli
300 g ananasta
1 dl appelsiinimehua
(1-2 rkl sokeria)
0,5 dl vettä
2 rkl maizenaa
oranssi
kiisseli
300 g (erittäin kypsää ja sisukseltaan oranssia) papaijaa
1 dl appelsiinimehua
(1-2 rkl sokeria)
2 rkl maizenaa
0,5 dl vettä (tai mansikkamehua)
valkoinen
vaahto
2 dl jääkylmää kookoskermaa
(1-2 rkl sokeria)
(viimeistelyyn appelsiiniviipaleita tai ananaspaloja)
Pilko ananas kapeaan korkeaan kulhoon ja lisää sinne
myös appelsiinimehu. Soseuta sauvasekoittimella ja kaada seos kattilaan. (Lisää
hiukan sokeria jos sose tuntuu liian kirpeältä.) Sekoita pienessä kupissa vesi
ja maissitärkkelys. Kuumenna hedelmäsose kiehumispisteeseen ja lisää
maissitärkkelys. Sekoita juuri ja juuri kiehuen muutaman minuutin ajan kunnes hedelmäsoseesta
muodostuu kiisseliä. Kaada kiisseli tasan jälkiruokalaseihin ja jäähdytä ennen
seuraavaa kerrosta.
Pilko papaija kapeaan korkeaan kulhoon ja lisää sinne
myös appelsiinimehu. Soseuta sauvasekoittimella ja kaada seos kattilaan. (Lisää
hiukan sokeria jos sose tuntuu liian kirpeältä.) Sekoita pienessä kupissa vesi
ja maissitärkkelys. Mikäli hedelmäsose ei näytä riittävän oranssilta, käytä
veden sijaan vaikkapa mansikkamehua. Kuumenna hedelmäsose kiehumispisteeseen ja lisää
maissitärkkelys. Sekoita juuri ja juuri kiehuen muutaman minuutin ajan kunnes hedelmäsoseesta
muodostuu kiisseliä. Kaada papaijakiisseli varovasti laseihin ananaskiisselin
päälle. Jäähdytä jälkiruokia noin tunnin ajan ennen viimeistä kerrosta.
Vatkaa jääkylmä kookoskerma vaahdoksi ja jaa laseihin.
Tällä tavalla pelkistettynä jälkiruoka muistuttaa halloweenin candy corneja (väriltään mutta ei maultaan). Annokset
voi toki myös koristella laittamalla lasin reunalle appelsiini- tai ananasviipaleen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti