sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Pumpkin cheesecake, kurpitsajuustokakku



Amerikkalainen pyhäinpäivän juhla, Halloween, on tuonut tänne pohjoiseen paljon uusia makuja, kuten kurpitsan eri muodoissaan. Perinteisesti Suomessa on käytetty keltaista talvikurpitsaa vain pikkelöitynä, mistä syystä monet eivät vieläkään usko että kurpitsasta voisi valmistaa jotain herkullista. Kurpitsa on kuitenkin harvinaisen monikäyttöinen kasvis, joka sopii niin suolaiseen kuin makeaan. Kurpitsasosetta kannattaakin pakastaa ja käyttää talven mittaan erilaisiin ruokiin.

Viime vuonna yritin tehdä Pyhäinpäiväksi amerikkalaisen kurpitsakääretortun, mutta se epäonnistui pahemman kerran. Täytyy vain ajatella että ”en mä nyt ehkä siitä kääretortusta olisi niin välittänytkään”…  Siispä nyt vaihdettiin resepti kurpitsajuustokakuksi ja sehän onkin varsinainen herkku.

Suomalaisista kaupoista saa nykyään tölkitettyä kurpitsasosetta ja kurpitsapiirakkamaustetta, mutta ne on helpot tehdä itsekin.


Kurpitsasose kakkua varten

1 kpl noin 1 kg myskikurpitsa (Butternut)
oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
jauhettua kanelia
jauhettua muskottipähkinää
hiukan suolaa

Leikkaa kurpitsa pienemmiksi lohkoiksi, poista siemenet ja asettele palat uunipellille leivinpaperille vierekkäin kuori alaspäin. Pirskottele lohkoille oliiviöljyä ja ripottele pinnalle maltillisesti mausteita sekä suolaa.

Kypsennä kurpitsalohkoja uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia, minkä jälkeen sammuta uuni ja anna lohkojen kypsyä vielä noin 15 minuuttia. Jäähdytä kurpitsaa sen verran että lohkoja voi käsitellä, leikkaa kuori pois ja soseuta kurpitsa. Jos jossain on selvästi mustaksi paahtuneita kohtia, ne voi varovasti leikata pois.

Kilon butternut-kurpitsasta tulee noin puoli kiloa sosetta.



Kurpitsapiirakkamauste

1,5 rkl jauhettua kanelia
0,5 tl jauhettua neilikkaa
0,5 tl jauhettua maustepippuria
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua muskottipähkinää

Sekoita kaikki ainekset huolellisesti keskenään.


Kurpitsajuustokakku

pohja
150 g kaurakeksimurua
1 tl kanelia
50 g pekaanipähkinämurua
4-5 rkl voisulaa
täyte
600 g philadelphiajuustoa
2,5 dl fariinisokeria
400 g paahdettua ja soseutettua myskikurpitsaa
2 rkl maizenaa
4 tl kurpitsamaustetta
4 munaa (koko L)
pinnalle
pekaanipähkinöitä

Sekoita ensin kaikki pohjan ainekset keskenään ja painele muruseos tiukkaan irtopohjavuoan pohjalle sekä sentin tai parin verran myös ylös reunoille. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Sekoita maizena sekä kurpitsamauste kurpitsasoseen joukkoon. Vatkaa tuorejuusto pehmeäksi fariinisokerin kanssa, lisää maustettu kurpitsasose ja vatkaa tasaiseksi massaksi. Lisää munat yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Kaada täyte vuokaan murupohjan päälle ja kypsennä juustokakkua 175 asteessa 60 minuuttia. Sammuta uuni ja avaa luukku hiukan raolleen. Anna kakun jäähtyä vielä uunissa noin tunnin ajan. Siirrä kakku jääkaappiin ja anna sen asettua siellä yön yli.

Viimeistele kakku pekaanipähkinöillä ja tarjoa jonkun sopivan toffee/kinuskijäätelön kanssa (Omar, 3 kaveria tms)


2 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Nam! Tätäpä koitan, rakastan kurpitsaa! :p

Tuplaespresso kirjoitti...

Tämä oli suussasulavan hyvää :)