Syksy on
parasta kaalikääryleaikaa. Mutta kun on elämänsä aikana rullannut satoja
tavallisia kaalikääryleitä, tekee mieli kokeilla välillä jotain uutta reseptiä.
Ja sellainenhan löytyi sopivasti keittokirjasta Juuri Nyt: kaalikäärö. Lihaisa
kaalikääryle muutettuna fine diningiksi. Juuri tätä minä kaipasin.
Alkuperäisreseptissä mainittua kyytön fileetä / jauhelihaa ei tosin ollut
saatavilla, vaan jouduttiin tyytymään ihan tavalliseen naudanlihaan. Muutenkin
jouduttiin vähän muokkaamaan reseptiä kotikeittiöön ja kotiuunille sopivaksi. Siis
idea on Juuren keittiöstä, mutta (ainakin minun mielestäni) melko onnistunut mukailtu
toteutus epätrendikkäästä keittiöstä. Nyt kun resepti on kokeiltu, pitäisi
varmaan mennä paikan päälle testaamaan, miltä sen olisi oikeasti pitänyt
maistua.
Kaalikäärö
1 isohko savoijinkaali
500 g naudan paistijauhelihaa
2 dl ohrasuurimoita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1/4 ruukkua timjamia
2 rkl voita
2 rkl siirappia
1 muna
2 dl kuohukermaa
1,5 tl suolaa
1 tl rouhittua maustepippuria
haudutusliemi
1 pullo olutta
1/4 ruukkua timjamia
2 rkl siirappia
2 rkl voita
3 dl lihalientä
Kiehauta isossa kattilassa suolaton vesi. Koverra
kaalista kanta pois ja nosta kaali veteen. Irrota kaalinlehtiä sitä mukaa kun
ne pehmenevät. Valuta lehdet ja ohenna lehtiruodit.
Keitä ohrasuurimot kypsiksi miedosti suolatussa
vedessä (noin 20 minuuttia) ja jäähdytä ohra. Kuori ja hienonna sipulit, lisää
riivityt timjaminlehdet ja kuullota ne voissa paistinpannulla pehmeiksi.
Sekoita joukkoon siirappi ja jäähdytä.
Riko muna isoon kulhoon ja sekoita se kerman sekä mausteiden kanssa. Lisää jauheliha, ohra sekä sipuliseos ja sekoita tasaiseksi massaksi. Tarkista suola määrä ja lisää tarvittaessa.
Riko muna isoon kulhoon ja sekoita se kerman sekä mausteiden kanssa. Lisää jauheliha, ohra sekä sipuliseos ja sekoita tasaiseksi massaksi. Tarkista suola määrä ja lisää tarvittaessa.
Asettele puolet kaalinlehdistä tuorekelmun päälle ”matoksi”,
laita leivinpaperi päälle ja rullaa kaulimella tasaiseksi. Levitä puolet täytteestä
kaalimatolle ja kääri tiiviiksi rullaksi tuorekelmun avulla. Tee lopuista
kaalinlehdistä ja jauhelihamassasta toinen samanlainen käärö.
Aseta kaalikääröt sopivan kokoiseen vuokaan tiiviisti vierekkäin (ilman muovikäärettä). Kuumenna kattilassa haudutusliemen ainekset ja kaada kaalikääröjen päälle. Paista kaalikääröjä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan kunnes kaali on pehmeää ja lihatäyte kypsää. (Erityisesti tässä kohdassa resepti eroaa Juuren ohjeesta, jossa uunin lämpötila oli alempi ja paistoaika lyhyempi. Kotiuunissa käärö ei vain kypsy siinä ajassa ja lämpötilassa.)
Aseta kaalikääröt sopivan kokoiseen vuokaan tiiviisti vierekkäin (ilman muovikäärettä). Kuumenna kattilassa haudutusliemen ainekset ja kaada kaalikääröjen päälle. Paista kaalikääröjä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan kunnes kaali on pehmeää ja lihatäyte kypsää. (Erityisesti tässä kohdassa resepti eroaa Juuren ohjeesta, jossa uunin lämpötila oli alempi ja paistoaika lyhyempi. Kotiuunissa käärö ei vain kypsy siinä ajassa ja lämpötilassa.)
Anna valmiiden kääröjen vetäytyä ennen tarjoamista.
Parasta olisi, jos kääröt lämmitettäisiin paistinpannulla vasta seuraavana
päivänä ja sitten leikattaisiin annosviipaleiksi.
Puolukkakastikkeen valmistimme Stockmannin (valmiista)
punaviinikastikkeesta, johon lisättiin sopiva määrä jallupuolukoita (resepti täällä).
Porkkanapyree
500 g porkkanoita
100 g voita
(kermaa)
Kuori porkkanat, pilko ne ja keitä kypsiksi miedosti
suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja soseuta porkkanat. Lisää voi ja vatkaa sose kuohkeaksi. Mikäli
sose on kovin paksua, sen voi ohentaa kermalla.
2 kommenttia:
Hyvännäköinen annos, väreiltäänkin!
Siinä on lautasella syksyn maut ja värit :)
Lähetä kommentti