keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Väärennetty Key Lime Pie


AIka moni limettipiirakka nimetään nykyisin ”Key Lime Pie”ksi, vaikka niillä todellisuudessa ei ole mitään tekemistä Key Limen kanssa. Jos floridalaiselta kysytään, tämä heidän ”kansallisruokansa” voidaan valmistaa vain aidoista Key limeteistä, kun kaupoissa ympäri maailmaa, myös Suomessa, myydään ihan eri lajiketta olevia Persian limettejä. Aidossa reseptissä on muutamia muitakin ainesosia, jotka ovat edellytyksenä nimeen Key Lime Pie. Tuorejuusto ei kuulu niihin. Key Lime Pie ei ole mikään juustokakku.

Tämä piirakka on marengilla päällystetty limetti-kookospiirakka, joka on suussa sulavaa ja maultaan vähintään yhtä hyvää kuin esikuvansa ison rapakon takana. Ja jotta se ei ulkoisestikaan liikaa muistuttaisi aitoa, tein limettitäytteestä vihreää, kun aidon Key Lime Pien täyte on kellertävää.




Väärennetty Key Lime Pie / Another fake Key Lime Pie
(halk. 17 cm rengasvuokaan)

pohja
9 digestivekeksiä
50 g sulatettua voita
2 rkl sokeria
1/8  tl hienoksi jauhettua kardemummaa
täyte
1,5 dl sokeria
1,65 dl tölkki kookosmaitoa
0,75 dl vastapuristettua limettimehua
1 tl raastettua limetinkuorta
2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
3 keltuaista
muutama tippa vihreää elintarvikeväriä
2 rkl huoneenlämpöistä voita
italialainen marenki
3 valkuaista
1 rkl sokeria
150 g sokeria
0,4 dl vettä


Laita digestivekeksit muovipussiin ja rullaa ne murskaksi kaulimella. Kaada keksimurska kulhoon, lisää voi, sokeri sekä kardemumma ja sekoita tasaiseksi. Vuoraa halk. 17 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele keksimurskasta limettipiirakalle pohja sekä hiukan reunoja. Laita vuoka jääkaappiin noin tunniksi jotta keksipohja kovettuisi hiukan.

Kaada kattilaan sokeri, kookosmaito, limettimehu, limetinkuori, maissitärkkelys sekä keltuaiset. Vatkaa kaikki sekaisin ja lisää muutama tippa vihreää elintarvikeväriä jotta täytteestä tulee kirkkaan limetinvihreä. Väri ei ole mitenkään tarpeellinen maun kannalta, mutta se tekee haalean kellertävän täytteen kauniimman väriseksi. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen kunnes se saostuu paksuksi kiisseliksi. Ota kattila pois lämmöltä ja vatkaa kiisselin joukkoon huoneenlämpöinen voi. Kaada limetti-kookoskiisseli vuokaan keksipohjan päälle, siisti reunat ja laita vuoka takaisin jääkaappiin jäähtymään.

Marengin voi valmistaa ihan perinteisesti valkuaisista ja sokerista vatkaamalla, mutta italialaisesta marengista tulee minun mielestäni parempaa: Vatkaa valkuaiset ja 1 rkl sokeria vaahdoksi yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Laita kattilaan sokeri sekä vesi ja anna veden ensin imeytyä sokeriin kokonaan. Kuumenna seosta hämmentämättä kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Keitä sokeria kunnes sen lämpötila on 124 astetta ja ota kattila pois liedeltä. Kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista 10-15 minuuttia kunnes italialainen marenki on valmista, jäähtynyt, kovaa ja kiiltävää. Irrota irtopohjavuoasta reunat ja pursota tai levitä lastalla marenki tasaisesti piirakan päälle. Paahda pinta lopuksi kaasupolttimella tai uunissa grillivastuksen alla.


3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Onpas nätti Key Lime pie:)Jenkeissä asuessa rakastuin noihin amerikkalaisiin piirakoihin,kuten tuohon,ja pekaanipiirakkaan ja banaanikreemipiirakkaan (lista on piktä;D) Totta,oikeasti pitäisi olla sitä Key limettiä,mutta eihän sitä oikein taida muualla löytyä kuin Floridassa....

Siiri / Pilkettä-blogi kirjoitti...

Oijoi, todella kaunis! Kookos täytteessä kuullostaa herkulliselta. .)

Tuplaespresso kirjoitti...

Kaikki marengilla päällystetyt piiraat ovat ihania! Sitruuna, limetti, kvitteni... ja kookos pehmensi kivasti limetin hapokkuutta. Käytän tosi harvoin elintarvikeväriä (ja tämä vihreä on ainoa minkä omistan) mutta tähän se jotenkin tuntui sopivan.