sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Earl grey salted crème caramel




Hyvä jälkiruoka kruunaa päivällisen. Jos haluaa valmistaa crème caramelin, se pitää aloittaa jo edellisenä päivänä jotta vanukas ehtii kiinteytyä jääkaapissa tarjoilukuntoon. Tämä karamellivanukas sai ihan uudet mausteet. Uutin kuumaan kermamaitoon earl grey –teetä ja maustoin sulatetun sokerin suolakiteillä. Samaan makumaailmaan vanukasta täydentämään sopi hyvin myös sherryssä marinoidut luumut (voi marinoida myös earl grey teessä jos sherry tuntuu ongelmalliselta) sekä rahkakermavaahto ja tummasuklaarouhe. Kaikki aineksia, jotka sherryä lukuun ottamatta löytyvät mistä tahansa lähikaupasta. Päältäpäin tämä jälkiruoka näyttää paljon makeammalta kuin mitä se lopulta on, eli ei kovinkaan makea. Reseptin annoksesta riitti yhteen isoon vanukasvuokaan sekä muutamaan pienempään annosvuokaan.

Earl grey tee on mustaa teetä, joka on maustettu Citrus bergamia -sitruslajikkeesta  saatavalla bergamottiöljyllä. Bergamotti –nimellä tunnetaan myös eräs mausteyrtti (Monarda didyma), joka kasvaa noin 60-90 cm korkeaksi ja josta voidaan käyttää mausteeksi niin lehdet kuin kukatkin. Saman suvun sitruunabergamotti (Monarda citriodora) on myös hienon makuinen mausteyrtti, josta voi vaikka kuivata omatekoista yrttiteetä.



Earl grey salted crème caramel
(8-10 annosta)

2 dl kidesokeria
0,5 dl kylmää vettä

Maldon suolahiutaleita

3,5 dl kuohukermaa
3,5 dl maitoa
3 pussia Twinings Earl grey teetä
5 munaa (koko M)
1 dl sokeria

sherryssä (tai earl grey teessä) marinoituja kivettömiä kuivattuja luumuja
rahkakermavaahtoa
raastettua tummaa (min 70%) suklaata

Ruskista ensin sokeri (ohje täällä) ja kaada vuokien pohjalle kuumaa sokeria 3-5 mm paksuinen kerros. Ripottele vielä sulan sokerin päälle merisuolakiteitä (esim Maldon), jätä vuoat hetkeksi odottamaan ja laita uuni lämpiämään 160 asteeseen.

Kaada kattilaan maito ja kerma. Laita teepussit kattilaan kermamaidon joukkoon. Kuumenna kermamaito kiehumispisteeseen ja ota sitten teepussit pois. Maista vielä onko seokseen uuttunut tarpeeksi makua. Earl grey saa maistua mieluummin hiukan liikaa kuin hiukan liian vähän, sillä maku muuttuu paljon miedommaksi kun vanukas on kypsennetty ja jäähdytetty.

Vatkaa isossa kulhossa kananmunat ja sokeri keskenään. Lisää earl greylla maustettu kermamaito koko ajan vatkaten. Kaada tämä vanukasmassa siivilän läpi kannuun. Nosta vanukasvuoat isompaan uunivuokaan ja täytä ne vanukasmassalla. Kaada uunivuokaan kiehuvaa vettä sen verran että veden korkeus ulottuu noin vanukasvuokien puoliväliin. Kypsennä annosvuokiin kaadettuja vanukkaita noin 45 minuuttia. Isompi vuoka tarvitsee pidemmän kypsymisajan, noin 80 minuuttia.

Kun vanukkaat ovat kypsät, ota ne ulos uunista vesihauteesta ja jäähdytä vuoassaan ensin huoneenlämmössä sekä seuraavaan päivään asti jääkaapissa.

Laita kulhoon kuivattuja luumuja, noin 3 kpl annosta kohden ja kaada luumujen päälle sherryä (tai lämmintä earl grey teetä) sen verran että luumut peittyvät. Anna luumujen marinoitua vähintään 6 tuntia. Vatkaa kermasta, rahkasta ja sokerista pehmeä vaahto. Leikkaa tummasta suklaasta lastuja annosten mausteeksi. Kumoa jäähtynyt ja kiinteytynyt vanukas lautaselle ja lisää annoksen muut elementit.






3 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Täällähän ollaan trendien huipulla jälkiruoan suhteen ja muidenkin herkullisten keittiökokkausten perusteella.
Creme caramelliä pitää kokeilla puolikkaalla eli reseptipuolikkaalla.

Katja kirjoitti...

Kuulostaa ihan mahtavalta makumaailmalta!:) Tällaisista jälkiruoista tykkään. Tosi harvoin vain näitä eri vanukkaita tulee tehtyä.

Tuplaespresso kirjoitti...

Enpä tiedä trendikkyydestä tai epä, mutta esim avokadopastaa en ole vielä koskaan kokeillut kokata...

Hyvää oli vanukas, mutta olisi voinut vielä vähän enemmän maistua earl greyltä.