torstai 6. helmikuuta 2014

Korealainen nuudeliwokki ja flank steak




Tällä kertaa päätin kokeilla marinoida flank steakia eli kuvepaistia (eli bavettea). Marinointiaika oli lyhyt, alle puoli tuntia, mutta se antoi jo lihalle makua. Ehkä liikaakin, sillä lihan oma maku jäi vähän marinadin jalkoihin. Pelkällä suolalla ja pippurilla maustettu flank steak olisi toiminut tässä ihan hyvin, sillä nuudeliwokissa oli makua muutenkin. Nuudeliwokki tai nuudeli-kasvispaistos oli mukaelma korealaisesta Jap Chae –wokista ja lihan marinointiliemi oli sen teeman mukainen.



Flank steak

n 700 g pala kuvepaistia

Marinadi
1 dl                rypsiöljyä
2                    valkosipulinkynttä
1 rkl               punaviinietikkaa
1 dl                soijaa
½ dl               hunajaa
2                    kevätsipulia
1                    kuivattu pippuri murskattuna

Marinadin aineet sekoitetaan keskenään kulhossa. Huoneenlämpöinen liha laitetaan muovipussiin ja kaadetaan liemi sekaan. Pussi kiinni ja kääntelyä pari kertaa marinoinnin aikana.

Marinoitu kuvepaisti maustetaan suolalla molemmin puolin ja paistetaan grillissä tai kuumalla pannulla 3 – 4 minuuttia samoin kummaltakin puolelta. Tarkkaile grilliä/pannua, silä marinadin hunaja saattaa palaa pannuun kiinni. Paiston jälkeen liha kääritään alumiinifolioon vetäytymään kymmeneksi minuutiksi.



Korealainen nuudeliwokki

3  tl                seesamiöljyä
2 tl                 valkoviinietikkaa
100 g             riisinuudelia
150 g             porkkanaa tikuiksi suikaloituna
1                    sipuli puolitettuna ohuina viipaleina
100 g             ruskeita herkkusieniä ohuina viipaleina
2                    valkosipulinkynttä viipaloituna ohuiksi viipaleiksi
3                    kevätsipulia viipaloituna
pari kourallista babypinaattia
2 rkl               makeaa soijakastiketta
2 rkl               ruokokidesokeria
1 rkl               seesaminsiemeniä

Laita nuudelit siivilään ja siivilä sopivan kokoisen kulhon päälle. Kaada kiehuva vesi nuudeleille niin että ne peittyvät kokonaan. Lorauta viinietikka joukkoon estämään nuudelien tarttumista toisiinsa. Anna hautua kypsiksi nuudeleista riippuen. Käyttämilleni riitti 10 minuuttia. Valuta nuudelit kuiviksi ja lisää niille 1 tl seesamiöljyä. 

Laitoin pannulle öljyn ja kuumensin sen.  Lisäsin pannulle sipulin ja porkkanat ja kypsentelin pari minuuttia, jona aikana porkkanat kypsyivät. Lisäsin pannulle sienet, kevätsipulin ja valkosipulin ja sekoittelin ne joukkoon. Laitoin myös loput soijaöljystä (2 tl). Sitten lisäsin pannulle pinaatin, jonka myös sekoittelin joukkoon. Lopuksi kaadoin sekaan eri kulhossa sekoittamani soijan ja sokerin. Sitten vielä valutetut nuudelit, jotka olin keittiösaksilla pätkäissyt vähän lyhyemmiksi, jotta niiden sekoittelu kävisi helpommin. 

Hyvänä aikomuksena oli ripotella kauniiksi lopuksi päälle vielä ruokalusikallinen seesaminsiemeniä, mutta koska en ollut ottanut niitä valmiiksi esille, ne jäivät pois. Tarinan opetus on: ota aina kaikki tarvitsemasi aineet esille ja valmistele ne ennen kokkauksen aloittamista. Varsinkin wok valmistuu melkoisen nopeasti eikä siinä tohinassa ehdi muistaa tahi tehdä enää asioita.


4 kommenttia:

Riitta kirjoitti...

Todella hyvän kuuloinen wokki, voisinkin viritellä jotain vastaavaa tästä inspiroituneena huomenna lounaaksi. :-)

ulla kirjoitti...

Kiva resepti! Minä aina jostain syystä tungen sen lihan sinne wokkiin. Ei ole tullut mieleenkään, että sen voisi tarjoilla noin niin kuin sivulla, erikseen. Lamppu syttyi päässäni. :-)

Jonna kirjoitti...

Meillä on jostain syystä juuri nyt wokkausinto päällä. Kaivoin jopa alekorista kirjan Wagamama ways with noodles. Ehkä sieltä alkaa tulla uusia ideoita.

Tuplaespresso kirjoitti...

Wokki, tuo ihana itämainen pyttipannu, on hyvää niin arki- kuin juhlaruokana.

Periaatteessahan wokki lisukkaineen pitäisi pystyä syömään puikoilla, joten sikäli on ihan perusteltua pilkkoa liha ja sekoittaa se wokin joukkoon. Mutta kun mennään suomalaisella tyylillä, niin viipaloidaan lihat viereen.