lauantai 22. helmikuuta 2014

Kotitekoiset kananugetit ja juuresranut




Välillä syyttömänäkin parjatuista kananugeteista on helppoa valmistaa kotona laadukkaampi versio, joka on takuuvarmaa kanaa niin lapsille kuin kaiken muunkin ikäisille.

Hyvin varustetuissa kaupoissa on saatavana myös broilerin jauhelihaa, joita voi käyttää, jos itsellä ei ole lihan hienontamiseen sopivaa myllyä tai monitoimikonetta. Viimeksi mainittua ne kutsuvat kokkiohjelmissa kutteriksi. Käytin tässä reseptissä valmistusaineena broilerin rintafileitä, koska olen vakuuttuneempi niiden laadusta.

 
Kananugetit

850 g                                   broilerin rintafileitä
n.1,5%=12,5 g=n.2 tl          hienoa merisuolaa
½ tl                                     rouhittua valkopippuria
Leivitykseen
5 kourallista                        Corn Flakes maissihiutaleita
pikku ripsaus                       hienoa merisuolaa
muutama rouhaus               valkopippuria myllystä

                                            öljyä paistamiseen

Paloittele jääkaappikylmät fileet pienemmiksi paloiksi ja hienonna ne monitoimikoneessa. Meidän pienellä koneellamme tein sen kahdessa erässä. Sekoita kulhossa joukkoon käsin puristelemalla suola ja valkopippuri ja laita kulho jääkaappiin ½ - 1  tunniksi. Suola sitoo massan niin hyvin, että munaa ei tarvitse käyttää. Muotoile massasta haluamasi mallisia pötkylöitä, palleroita tms.

Laita maissihiutaleet muovipussiin ja pahoinpitele niitä pussia rikkomatta niin, että niistä tulee sopivan karkeaa tavaraa leivitystä varten. Sekoita niiden joukkoon suola ja valkopippuri. Pyörittele nugetit murusissa ja paista ne pannulla kypsiksi ja kullanruskeiksi. Älä anna öljyn kuumentua niin kuumaksi, että nugetit palavat. Nosta ne paiston jälkeen lautaselle talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva valuu pois.

Tarjoile vaikkapa bataatti- ja juuriselleriranskalaisten kera. Varsinkin juuriselleri oli tosi hyvää, parempaa kuin osasin odottaakaan.


Juuresranskalaiset

1 kpl                                    bataatti
300 g                                   juuriselleriä   
1 kpl                                    kananmunan valkuainen
1 rkl                                    öljyä
½ tl                                     juustokuminaa
½ tl                                     korianterinsiemeniä hienonnettuna
½ tl                                     hienoa merisuolaa
pari rouhaisua                     mustapippuria

Vatkaa kulhossa kananmunanvalkuaisen kanssa sekaisin öljy ja mausteet. Kuori juurekset ja leikkaa ne ranskalaisen kokoisiksi tikuiksi. Laita muna-mausteseos sekä ranskalaiset isoon muovipussiin, hölskyttele sekaisin ja levitä ne tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa kiertoilmalla 220 asteessa 25 – 30 min, kunnes kypsiä. (Jälkikäteen arvioituna tulos olisi ollut rapeampi, jos ne olisi uppopaistanut öljyssä. Maku oli kuitenkin erittäin hyvä.)

 
Dippikastikkeina oli omatekoiseen majoneesiin maustetut hunaja-sinappimajoneesi sekä currymajoneesi. Punertava dippikastike on viime viikolla tehtyä kvitteni-kaneliketsuppia.



Ei kommentteja: