Lihakeitto
on suomalaista perusruokaa, ihan parasta talviruokaa ja meille itse kullekin lapsuudesta asti tuttu.
Ilmeisesti ennen vanhaan, kuten sanonta kuuluu, äideillä oli enemmän aikaa tai
ainakin aikaa kulutettiin ruokien valmistamiseen enemmän kuin nykyisin. Lihakeitto ei
ole fast foodia, mutta esivalmistelujen jälkeen se hoitaa itse itsensä liedellä
ja jättää kokille aikaa muihin puuhiin.
Keittoon kannattaa ja pitääkin käyttää sellaisia ruhon osia, jotka sisältävät sidekudosta ja luuta. Sidekudos sulaa pitkän kypsennyksen aikana ja luu antaa lisää makua liemelle. Naudan rinta tai lapa ovat hyviä. Rinta vaatii pidempää kypsyttelyä kuin lapa. Tässä keitossa käytin luullista lapaa ja laitoin makulisäksi pari häränhännän palaa joukkoon. Paistit ja fileet eivät sovellu ollenkaan tähän ruokaan. Pitkään kypsennettäessä ne muuttuvat mauttomiksi ja murenevat, toisin kuin edellä mainitut palat.
Keittoon kannattaa ja pitääkin käyttää sellaisia ruhon osia, jotka sisältävät sidekudosta ja luuta. Sidekudos sulaa pitkän kypsennyksen aikana ja luu antaa lisää makua liemelle. Naudan rinta tai lapa ovat hyviä. Rinta vaatii pidempää kypsyttelyä kuin lapa. Tässä keitossa käytin luullista lapaa ja laitoin makulisäksi pari häränhännän palaa joukkoon. Paistit ja fileet eivät sovellu ollenkaan tähän ruokaan. Pitkään kypsennettäessä ne muuttuvat mauttomiksi ja murenevat, toisin kuin edellä mainitut palat.
Lihakeitto au naturel
Tee ensin liemi
1
– 1,5 kg naudan luullista lapaa tai
rintaa kolmena-neljänä palana
1
½ - 2 l vettä niin, että
lihanpalat peittyvät
2 kuorittua porkkanaa
puolitettuna
1 sipuli kuorittuna ja
halkaistuna
100
g juuriselleriä muutamaan
palaan pienennettynä
pala purjon vihreää osaa
3 laakerinlehteä
muutama
lehtipersiljan oksa (varsiosat käyvät
tähän erinomaisesti)
n.27
kpl eli siis 1 rkl kokonaisia
maustepippureita
1
tl kokonaisia
valkopippureita
1
rkl suolaa
Ja sitten varsinainen keitto
edellä
tehty liemi siivilöitynä
liha
pilkottuna pienemmäksi ja luut ja kalvot poistettuna
3 porkkanaa
200
g lanttua
200
g juuriselleriä
200
g palsternakkaa
1 purjon valkoiset osat
2 sipulia
3-4 kiinteää perunaa
lehtipersiljaa
Liemi: Laita liha kattilaan kylmään veteen ja
kuumenna kiehuvaksi. Kun liemi alkaa kiehua, kuori huolellisesti pinnalle
nouseva vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää tule, laita joukkoon liemijuurekset ja
mausteet ja anna kiehua hiljalleen 2-3 tuntia, kunnes liha tuntuu kypsältä.
Siivilöi liemi talteen ja pieni liha lusikkapaloiksi. Laita sivuun odottamaan.
Keitto: Kuutioi vihannekset 1 cm kokoisiksi. Nokare
voita kattilan pohjalle ja kuullottele hetki juureskuutioita siinä lukuun
ottamatta perunoita. Lisää liemi ja anna kiehua hiljaa, kunnes juurekset ovat
puolikypsiä. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Laita perunat ja
lihanpalat mukaan ja anna kiehua edelleen, kunnes perunat ovat kypsiä. Silppua
lehtipersilja ja laita joukkoon. Säästä osa persiljasta koristeeksi lautasille.
Hyvää ruokahalua!
6 kommenttia:
Kuulostaa ihan tajuttoman hyvältä, varsinkin näin juuri ennen kävelylenkkiä mahtavan kauniissa (mutta varmasti pirun kylmässä) säässä. :-)
Se OLI ihan tajuttoman hyvää ja maukasta, kun pitkästä aikaa soppaan tuli maku pelkästä lihasta sekä kasviksista eikä mistään tiivistekuutiosta.
Ulkona, muuten, on pirun kylmää, koirillekin piti pukea villapaita...
Täydellistä pakkassään ruokaa, josta tulee ihanalla tavalla lapsuuden talvet ja mummola mieleen.
Meidän keittiö onkin tällainen "moderni mummola" ;)
oi mums! paras ruoka näihin keleihin!
Nyt sunkin täytyy tilapäisesti muuttua kanelipullantuoksuisesta äidistä lihasopantuoksuiseksi äidiksi :) Tai vaikka olisit kumpaakin, korviksia jälkiruoaksi...
Lähetä kommentti