lauantai 18. tammikuuta 2014

Klassinen lihakeitto pitkän kaavan mukaanLihakeitto on suomalaista perusruokaa, ihan parasta talviruokaa ja meille itse kullekin lapsuudesta asti tuttu. Ilmeisesti ennen vanhaan, kuten sanonta kuuluu, äideillä oli enemmän aikaa tai ainakin aikaa kulutettiin ruokien valmistamiseen enemmän kuin nykyisin. Lihakeitto ei ole fast foodia, mutta esivalmistelujen jälkeen se hoitaa itse itsensä liedellä ja jättää kokille aikaa muihin puuhiin.

Keittoon kannattaa ja pitääkin käyttää sellaisia ruhon osia, jotka sisältävät sidekudosta ja luuta. Sidekudos sulaa pitkän kypsennyksen aikana ja luu antaa lisää makua liemelle. Naudan rinta tai lapa ovat hyviä. Rinta vaatii pidempää kypsyttelyä kuin lapa. Tässä keitossa käytin luullista lapaa ja laitoin makulisäksi pari häränhännän palaa joukkoon. Paistit ja fileet eivät sovellu ollenkaan tähän ruokaan. Pitkään kypsennettäessä ne muuttuvat mauttomiksi ja murenevat, toisin kuin edellä mainitut palat.

Lihakeitto au naturel

Tee ensin liemi

1 – 1,5 kg      naudan luullista lapaa tai rintaa kolmena-neljänä palana
1 ½ - 2 l         vettä niin, että lihanpalat peittyvät
2                    kuorittua porkkanaa puolitettuna
1                    sipuli kuorittuna ja halkaistuna
100 g             juuriselleriä muutamaan palaan pienennettynä
pala               purjon vihreää osaa
3                    laakerinlehteä
muutama       lehtipersiljan oksa (varsiosat käyvät tähän erinomaisesti)
n.27 kpl         eli siis 1 rkl kokonaisia maustepippureita
1 tl                 kokonaisia valkopippureita
1 rkl               suolaa

Ja sitten varsinainen keitto

edellä tehty liemi siivilöitynä
liha pilkottuna pienemmäksi ja luut ja kalvot poistettuna
3                    porkkanaa
200 g             lanttua
200 g             juuriselleriä
200 g             palsternakkaa
1                    purjon valkoiset osat
2                    sipulia
3-4                 kiinteää perunaa
                      lehtipersiljaa

Liemi:  Laita liha kattilaan kylmään veteen ja kuumenna kiehuvaksi. Kun liemi alkaa kiehua, kuori huolellisesti pinnalle nouseva vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää tule, laita joukkoon liemijuurekset ja mausteet ja anna kiehua hiljalleen 2-3 tuntia, kunnes liha tuntuu kypsältä. Siivilöi liemi talteen ja pieni liha lusikkapaloiksi. Laita sivuun odottamaan.

Keitto:  Kuutioi vihannekset 1 cm kokoisiksi. Nokare voita kattilan pohjalle ja kuullottele hetki juureskuutioita siinä lukuun ottamatta perunoita. Lisää liemi ja anna kiehua hiljaa, kunnes juurekset ovat puolikypsiä. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Laita perunat ja lihanpalat mukaan ja anna kiehua edelleen, kunnes perunat ovat kypsiä. Silppua lehtipersilja ja laita joukkoon. Säästä osa persiljasta koristeeksi lautasille. Hyvää ruokahalua!

Tällaisenaan tämä on hyvin lihaisa keitto. Jos syöjiä on monta, voi keiton juuresten määrää lisätä. Silloin myös liemeen tulee käyttää suurempi määrä vettä.


6 kommenttia:

Riitta kirjoitti...

Kuulostaa ihan tajuttoman hyvältä, varsinkin näin juuri ennen kävelylenkkiä mahtavan kauniissa (mutta varmasti pirun kylmässä) säässä. :-)

Tuplaespresso kirjoitti...

Se OLI ihan tajuttoman hyvää ja maukasta, kun pitkästä aikaa soppaan tuli maku pelkästä lihasta sekä kasviksista eikä mistään tiivistekuutiosta.
Ulkona, muuten, on pirun kylmää, koirillekin piti pukea villapaita...

Sofia kirjoitti...

Täydellistä pakkassään ruokaa, josta tulee ihanalla tavalla lapsuuden talvet ja mummola mieleen.

Tuplaespresso kirjoitti...

Meidän keittiö onkin tällainen "moderni mummola" ;)

kati kirjoitti...

oi mums! paras ruoka näihin keleihin!

Tuplaespresso kirjoitti...

Nyt sunkin täytyy tilapäisesti muuttua kanelipullantuoksuisesta äidistä lihasopantuoksuiseksi äidiksi :) Tai vaikka olisit kumpaakin, korviksia jälkiruoaksi...