Fenkoli
on upea ruoanlaiton raaka-aine, joka kukkiessaan näyttää tilliltä ja maistuu vähän
anikselta. Fenkolista siemenet käytetään mausteeksi ja juurimukulaa voidaan
syödä sekä raakana että kypsennettynä erilaisissa ruokalajeissa. Erityisen
hyvin fenkolin maku toimii kalan ja broilerin sekä sitrushedelmien kanssa.
Viikon
kasvis 02/52: fenkoli
Tässä blogissa on aika useinkin käytetty fenkolia, mm savusilakka-juustokakussa, risoton mausteena, pyreenä kampasimpukan alla tai raakana salaattiaineksena. Tällä kertaa fenkoli on pääosassa ja siitä tehtiin keittoa.
Fenkolikeitto
0,5
tl korianterinsiemeniä
0,5 tl fenkolinsiemeniä
0,5 tl fenkolinsiemeniä
2 rkl voita
1
rkl oliiviöljyä
1
salottisipuli pieninä kuutioina
10
cm pätkä purjoa ohuina viipaleina
2 rkl Pernodia tai jotain muuta anisviinaa (ei ihan välttämätön, mutta antaa hyvän
aromin)
500
g fenkolia viipaleina
150
g perunaa pienehköinä paloina
5
dl kanalientä
5
dl mantelimaitoa
1,5
rkl vehnäjauhoa
2
tl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
paahdettuja
mantelilastuja
Paahda
fenkolin- ja korianterinsiemeniä hetken aikaa kattilan pohjalla, lisää voi sekä oliiviöljy
ja anna rasvan kuumentua. Lisää sipulikuutiot sekä purjoviipaleet ja kuullota
ne pehmeiksi, mutta älä anna ruskistua. Lisää Pernod ja sekoita hyvin, minkä
jälkeen lisää kattilaan fenkoli, peruna sekä kanaliemi. Keitä aineksia kunnes
fenkoli- sekä perunapalat ovat pehmenneet. Soseuta keitto sauvasekoittimella.
Sekoita
keskenään mantelimaito sekä vehnäjauhot ja suurusta keitto kaatamalla seosta
kapeana nauhana kiehuvan keiton joukkoon koko ajan samalla vatkaten. Keitä fenkolikeittoa
tämän jälkeen vielä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia kunnes jauhot ovat kypsyneet, sekoittele välillä.
Mausta lopuksi sitruunamehulla, suolalla, mustapippurilla ja valkopippurilla.
Ripottele keittoon lautasella vielä paahdettuja mantelilastuja sekä fenkolin varren
vihreitä töyhtöjä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti