maanantai 13. tammikuuta 2014

Hedelmäinen "juustokakku" kahdelle
Silloin tällöin tekisi mieli valmistaa juustokakku, mutta sellainen tarvitsee enemmän kuin kaksi syöjää. Toisaalta, jos vaikkapa pullataikinaa ei voikaan tehdä niin että paistaisi vain kaksi pullaa, juustokakun voi rakennella lasiin triflen tapaan kerroksittain, vain kahdelle. Siispä kipitin kulmakauppaan katsomaan, mitä hyvää pikku Mikolta löytyisi. Ja wau, mikä hedelmävalikoima! Siinä pikkukaupassa ei ole liikaa neliöitä, mutta ne on kyllä käytetty paremmin kuin hyvin ja kun kauppa käy, tavara vaihtuu nopeasti ja tuoreus säilyy. Juusto”kakkuun” ostin litsiluumuja, passionhedelmiä ja persimoneja, kaikki täydellisen kypsiä ja heti syötäviä. Mascarponejuustoa ei valitettavasti ollut hyllyssä, mutta korvasin tämän puutteen sekoittamalla keskenään Philadelphiajuustoa ja crème fraichea. Loput ainekset löytyykin kotoa.Hedelmäinen ”juustokakku” kahdelle

100 g Mascarponejuustoa tai
50 g Philadelphiajuustoa ja
50 g crème fraichea
0,5 dl kuohukermaa
50 g tomusokeria
1 munanvalkuainen
4 Digestivekeksiä
2 rkl kinuskikastiketta (omatekoista tai kaupan purkista)
10 litsiluumua
2 passionhedelmää
1 persimoni
12 pistaasipähkinää karkeasti rouhittuna
(muutama mintunlehti leikattuna ihan pieneksi)

Sekoita keskenään Mascarponejuusto (tai Philadelphiajuusto ja crème  fraiche), kuohukerma sekä tomusokeri. Vatkaa valkuainen puolikovaksi vaahdoksi ja sekoita se varovasti juustoseokseen. Jätä seos hetkeksi tasaantumaan. Murskaa Digestivekeksit pieniksi muruiksi. Kuori litsit, poista kivet ja pilko hedelmät pieniksi. Kuori persimoni ja leikkaa hedelmäliha pieniksi paloksi. Halkaise passionhedelmät ja kaiva sisus ulos lusikalla.

Laita ensin kahden lasin pohjalle noin puolet digestivemuruista, sen päälle pari lusikallista juustoseosta ja sen päälle hedelmiä sekä hiukan kinuskikastiketta. Tee vielä niin monta kerrosta kuin aineksia riittää. Ripottele viimeksi pistaasirouhe (sekä mintunlehdet). 5 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Näyttää todella hyvältä! Ja tuollaiset annokset on kätevät, jos syöjiä ei ole montaa. Ei tule liikaa herkuteltua kerralla.:)

Polkkapossu kirjoitti...

Hieno viritys. Jäin vielä miettimään rakennetta ja valkuaista: onko sen siis tarkoitus tehdä tuosta ilmavampi?

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Katja
Ei tarvinnut myöskään santsata, vaikka hyvää olikin :)

@ Polkkapossu
Valkuaisvaahdolla juustomassaan sai lisää volyymiä ilman että annoksen energiamäärä kauheasti lisääntyi. Ja kyllä se teki sen ihan fyysisestikin kevyemmäksi ja kuohkeammaksi. Oikea juustokakku kun tuppaa olemaan aika tiivistä tavaraa :)

Ansku kirjoitti...

Annoksittain valmistaessa ei tule ahmittua liikaa :) Eikä jää puolikasta kakkua jääkaappiin iltapalaksi vieraiden lähdettyä :D

Ei kerrota kellekään, mutta mulla on 10 sentin irtopohjavuoka. Se on juuri sopiva juustokakkuövereihin kahdelle...

Tuplaespresso kirjoitti...

Ihan hyvät överit, kun sen vielä täyttää piripintaan :)