Äitienpäiväkakku, lakkiaiskakku,
juhannuskakku, kaikkein paras kesäkakku, sitä kaikkea on Britakakku ja
erityisesti parhaimmillaan se on täytettynä oikealla kermavaahdolla ja
tuoreilla mansikoilla. (Jos pelkää rasvaa, sokeria ja muita hiilareita tai muuten vaan kaloreita, ainahan sitä voi syödä pienemmän palan.) Kaiken lisäksi Britakakun valmistus on todella helppoa ja perheen nuorimmatkin pikkukokit voivat osallistua leivontaan ja koristeluun. Ensimmäiset pellolla kypsyneet suomalaismansikat ovat myynnissä vasta juhannuksen tienoilla, mutta äitienpäiväksi tätä varten voi hankkia espanjalaisia mansikoita. Pakastemarjojen käyttöä ei voi suositella, sillä niistä erittyvä kosteus värjää kermavaahdon ja pehmentää rapsakan marengin liian nopeasti.
Britakakku
pohja
150 g leivontamargariinia
1,5 dl sokeria
4 keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa
marenki
4 valkuaista
2 dl sokeria
(mantelilastuja)
täytteeksi ja päälle
4 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
1 l tuoreita mansikoita
Erottele ensimmäiseksi
kananmunien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Jos valkuaisessa on pisarakin
keltuaista, se ei vatkaannu vaahdoksi. Valuta siis valkuaiset yksi kerrallaan
erilliseen astiaan (juomalasiin) ja vasta siitä isompaan (kuivaan ja puhtaaseen lasi- tai teräs)kulhoon ettei koko määrä mene
pilalle jos jokin keltuainen rikkoutuu ja sitä joutuu valkuaisen sekaan.
Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe omaan kulhoonsa.
Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe omaan kulhoonsa.
Vatkaa keskenään
vaahdoksi huoneenlämpöinen leivontamargariini ja sokeri. Lisää keltuaiset yksi
kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää taikinaan vuorotellen maitoa ja
jauhoseosta koko ajan vatkaten. Levitä taikina tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle.
Pese ja kuivaa teräsvispilä
huolellisesti ennen kuin alat vatkata valkuaisvaahtoa. Lisää sokeri useammassa
erässä ja vatkaa kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Levitä marenki tasaiseksi
kerrokseksi taikinan päälle. Jos haluat kakkuun mantelilastuja, ne ripotellaan
marengin päälle tässä vaiheessa. Paista kakkupohja 175 asteessa 20-25 minuuttia
tai kunnes marenki on saanut hiukan väriä. Anna kakkupohjan jäähtyä ja leikkaa se
2-4 keskenään samankokoiseksi palaksi.
Täytä ja päällystä
kakku kermavaahdolla ja mansikoilla juuri ennen tarjoilua ettei marenki ehdi
pehmetä.
Espressolla maustettu ja mustaherukoilla täytetty britakakku löytyy täältä.
Espressolla maustettu ja mustaherukoilla täytetty britakakku löytyy täältä.
2 kommenttia:
Ei ole juhannusta ilman Britakakkua :)
t. Marjo
Ja nimenomaan mansikkaista Britakakkua ;)
Lähetä kommentti