sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

Pakkaspäivän Minestrone


Kun lopulta pakkaset yllättäen iskivät eteläiseen Suomeenkin, mietimme ettei meillä ole piiiitkiin aikoihin syöty minestronekeittoa. Luettuamme nipun eri minestronereseptejä muistimme, miksi näin oli käynyt. Ainesluettelo niissä jokaisessa oli ”pitkä kuin nälkävuosi” ja misaaminen kestää kauan. Rohkaistuimme kuitenkin etsimään oikeita aineksia. Suurin osa löytyikin suoraan ihan omasta kaapista.

Minestronen, kuten monen muunkin tunnetun ruoan pohjalla on ”makujen pyhä kolminaisuus” sipuli, porkkana ja varsiselleri. Minestronen voi valmistaa ilman lihaa, mutta silloin siitä jää puuttumaan pancettan ihana aromi, jota ilman tämä soppa on kuin savusauna ilman savua. Hätätapauksessa voi käyttää savupekonia, jos mistään ei saa pancettaa. Yksi italialaisen ruoan nikseistä on parmesaanijuuston kanttipala, se kivikova ulkoreuna, jota on lähes mahdotonta enää raastaa. Sepä sitten tipautetaankin sopan joukkoon antamaan makua. Muita oleellisia aineksia kasviskeitto minestroneen ovat pavut, säilötty tomaatti sekä pienet pastat, kuten tässä käytetty lyhyt putkipasta tubetti zita n:o 31.

 


 

 

Minestronekeitto

 

0,5 dl  oliiviöljyä
100 g  savustettua pancettaa
1  pieni sipuli
1  keskikokoinen porkkana
1  sellerinvarsi
1  pieni kesäkurpitsa

1  valkosipulinkynsi

0,5 tl  oreganoa
0,5 tl  basilikaa

1 tölkki (380/230 g)  valkopapuja

1 tölkki (400 g)  tomaattimurskaa
2 rkl  tomaattipyreetä
Parmesaanijuuston kanttipala
14 dl  lihalientä (tai puolet liha-, puolet kasvislientä)
2  laakerinlehteä
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä

2  pientä perunaa (siikli)

puolikas pieni fenkoli

100 g  pientä pastaa (tubetti zita n:o 31)

100 g  mustakaalia

parmesaania raasteena

 

 

Kuori sipuli, halkaise ja leikkaa se ihan pieniksi kuutioiksi. Kuori porkkana ja tee siitä sekä sellerinvarresta saman kokoisia pikkukuutioita kuin sipulistakin. Leikkaa pancetta vajaan sentin kuutioiksi. Leikkaa kesäkurpitsa pienen suupalan kokoisiksi paloiksi. Kuumenna isossa kattilassa öljy ja paistele siinä pancettapaloja minuutin verran. Lisää sipuli-, porkkana- sekä sellerikuutiot ja kuullota niitä kattilassa pari minuuttia. Lisää kesäkurpitsapalat, sekoita ja hauduta aineksia matalahkolla lämmöllä 10 minuuttia.

 


Leikkaa valkosipulinkynsi ihan pieniksi muruiksi. Lisää kattilaan valkosipuli, oregano sekä basilika ja sekoita näitä minuutin ajan. Lisää sitten valutetut pavut, tölkkitomaatit, tomaattipyree, parmesaanin kanttipala, lihaliemi sekä laakerinlehdet. Mausta kevyesti mustapippurilla ja anna keiton hautua 10 minuuttia.

Lisää sitten vajaan sentin kuutioiksi paloitellut perunat ja fenkoli ja keitä vielä 20 minuuttia. Tarkista maku ja tarvittaessa lisää suolaa (riippuu siitä onko lihaliemessä suolaa) ja/tai mustapippuria myllystä. Leikkaa mustakaalin lehdistä pois keskiruoti ja paloittele lehdet. Lisää pasta sekä mustakaali keiton joukkoon ja keitä vielä 10 minuuttia, jolloin keitto on valmista. Lisää lautasannoksiin raastettua parmesaania ja tarjoile paahdetun moniviljaleivän kanssa. Muutama basilikanlehtikin näyttäisi ja maistuisi hyvältä, jos niitä sattuu olemaan käytettävissä.

 
 

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Puoliso hamstrasi ison palan hävikissä ollutta savulihaa (en niin tarkkaan katsonut mitä sorttia). Siitähän voisinkin huomenna tehdä minestronen. Kiitos taas ideasta :-)

Tuplaespresso kirjoitti...

No jo on hyvin koulutettu puoliso ;) Isosta palasta riittää riemua pitkään kun loput pilkkoo sopivina annoksina pakkaseen. Siis jos pakastimiin mahtuu...