maanantai 5. heinäkuuta 2021

Vanhanaikainen pullavanukas on kesämökin hävikkiherkku


Mitä tehdä muutamalle kuivahtaneelle croissantille tai vajaalle paahtoleipäpaketille? Kun leivät enää ole ihan parhaimmillaan sellaisenaan syötäväksi tai ehkä jopa lähes korpuksi kuivuneet, niistä voi tehdä pullavanukkaan. Siitä tulee mitä mainioin (kesä)jälkiruokaherkku. Toisin kuin lettuja tai köyhiä ritareita valmistettaessa, pullavanukkaan kanssa ei tarvitse edes hikoilla hellan äärellä, vaan kaikki valmistuu uunissa ihan itsekseen. Ainekset, leivät, marjat tai hillot, munat ja maidot, löytyvät omasta kaapista.

Meillä oli vajaa puoli tölkkiä mangososetta, pari paraguayopersikkaa, vadelmia sekä paketti hiukan jo kuivahtanutta paahtoleipää, joille piti keksiä hyötykäyttöä. Ainekset on mitattu 18 x 27 cm lasivuokaan. Tästä tuli ihan mahtava brunssijälkiruoka! Pullavanukkaaseen voi käyttää juuri sellaisia aineksia mitä kaapista löytyy, pullaa tai vaaleaa leipää, erilaisia marjoja ja hedelmiä, hilloja ja maitotuotteita oman valinnan mukaan. Tällaisesta voi tulla vaikka "mummola special", jota lapsenlapset muistelevat vielä vuosien kuluttua.

 

Vanhanaikainen pullavanukas

noin 250 g  ei-enää-ihan-tuoretta vaaleaa leipää tai pullaa

200-300 g  tuoreita vadelmia
2  paraguayopersikkaa
2  kananmunaa
2 dl  mangososetta (joku muukin hedelmäsose käy)
2 dl  maustamatonta jogurttia
3 rkl  sokeria
2 tl  vaniljasokeria
2-3 dl  maitoa
0,5 + 0,5 dl  rouhittuja pähkinöitä
voita vuoan voitelemiseen

tarjoiluun kermaa tai vaniljajäätelöä

 

Revi kuivahtaneet leivät pieniksi paloiksi. Voitele uunivuoka voilla. Vatkaa kananmunat ja sekoita joukkoon mangosose, jogurtti, sokeri, vaniljasokeri sekä maito. Leikkaa persikat pieniksi paloiksi.

Levitä puolet leipäpaloista vuoan pohjalle. Ripottele leiville persikanpaloja sekä vadelmia, mutta säästä muutamia vadelmia tarjoilua varten. Ripottele vadelmien päälle 0,5 dl rouhittuja pähkinöitä. Levitä vuokaan loput leipäpalat ja kaada viimeksi neste hitaasti niin että kaikki on upoksissa. Jos neste näyttää loppuvan kesken, sitä voi jatkaa maidolla. Vedä sitten vuoan päälle muovikelmu ja laita vuoka jääkaappiin yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi, jotta neste kostuttaa leivät tasaisesti. Mitä kuivempaa leipää, sitä tärkeämpi tämä vaihe on. Kun vuoan täyttää illalla, aamulla jääkaapissa odottaa paistamista vaille valmis pullavanukas.

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen ja kun tämä lämpötila on saavutettu, ota muovi pois vuoan päältä ja työnnä vuoka uuniin keskitasolle. Paista 40-45 minuuttia tai kunnes paistoksen pinta on kauniisti ruskistunut. Viimeistele pullavanukas pähkinärouheella ja muutamilla vadelmilla. Tarjoile hiukan lämpimänä löysän kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

Ei kommentteja: