Suomalaisten suosikkikasvikset olivat vielä joitain
vuosia sitten HK:n sininen, paistettu sipuli, ketsuppi ja keltainen Jaffa.
Onneksi oikeiden kasvisten käyttö on lisääntynyt, vaikka makkara pitää edelleen
pintansa. Nakit ja perunasalaatti ovat aina kauppojen tarjouksessa vapuksi, juhannukseksi
tai uudeksivuodeksi, uunimakkara on ihan helpoimpia ruokia valmistaa ja
makkarakastike maistunee (melkein) kaikille. Tässä etätyöntekijöille pari reseptiä jotka
valmistuvat ihan tavallisista nakeista.
Sisäkeittiössä
kokataan nakkistroganoffia ja ulkona grillissä tikkuhodareita.
Nakkistroganoff
300 g (kuorellisia)
nakkeja
1 sipuli
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoa
kiehuvaa vettä
1-2 maustekurkkua
1 tl tomaattipyreetä
1 rkl smetanaa
puolikas lihaliemikuutio
tilkka kermaa
(suolaa ja mustapippuria)
Leikkaa nakit noin puolen sentin viipaleiksi. Pilko
sipuli pieniksi kuutioiksi. Sulata paistinpannulla 1 rkl voita ja kuullottele
siinä sipuleita. Lisää nakinpalat ja sekoittele kunnes sekä sipulit että nakit
ovat hiukan ruskistuneet. Kaada paistinpannun sisältö lautaselle odottelemaan
ja kuivaa pannu talouspaperilla.
Sulata 2 rkl voita pannulla ja lisää jauhot.
Sekoittele miedolla lämmöllä kunnes jauhot ovat ruskistuneet kuumassa voissa
vaalean kuparinruskeiksi. Lisää kiehuvaa vettä tilkka kerrallaan ja sekoittele
kunnes kastikkeessa ei enää ole paakkuja. Lisää vettä sen verran, että pannulla
on hieman löysä kastike ja keittele sitä kokoon viitisen minuuttia. Lisää
kiehuvaa vettä jos kastike tuntuu kuivuvan liikaa. Kaada ruskistetut sipulit ja
nakinpalat takaisin pannulle kastikkeen joukkoon ja sekoita. Lisää pieniksi
kuutioidut maustekurkut, tomaattipyree sekä smetana ja keitä kastiketta kunnes
kurkunpalat ovat lämmenneet. Mausta nakkistroganoff lihaliemikuutiolla, mitä
voimakkaammin maustetut nakit, sitä vähemmän kastike kaipaa lisämausteita.
Lisää lopuksi tilkka kermaa, sekoita ja anna kastikkeen vielä kerran
kiehahtaa. Tarkista mausteiden määrä ja lisää suolaa sekä mustapippuria jos on
tarvis.
Tarjoile perunasoseen ja raastesalaatin kanssa.
Tikkuhodarit
grillissä
400 g vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
3/4 dl öljyä
2 dl haaleaa
vettä
4 tl sokeria
8 ohutta
makkaraa tai pitkää nakkia
Sekoita kaikki ainekset, alusta taikina ja pyöritä se
palloksi. Laita taikina muovipussiin tekeytymään vähäksi aikaa. Jos käytät vartaina bambutikkuja, liota niitä vedessä tunnin verran ennen käyttöä etteivät sitten kärähdä grillissä.
Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele ne noin
40-50 cm pituisiksi pötköiksi. Työnnä pitkä grillitikku makkaraan pitkittäin ja rullaa
taikina makkaran ympärille. Päät kannattaa varmistaa työntämällä tikku taikinan
läpi.
Valmistele grilli keskikuumaa epäsuoraa lämpöä varten.
Kypsennä hodareita grillissä noin 10 minuuttia, kunnes leipä on kullanruskeaa
ja makkara kokonaan lämmennyt.
Nauti tikkuhodarit raikkaan salaatin kanssa.
2 kommenttia:
Heh heh, skrollasin tätä makkarajuttua, enkä huomannut jutun vaihtumista...piti oikein pysähtyä takastelemaam tuota makkaravohvelia: LOL!
Nyt palaan lukemaan...
No mutta, sinäpä sen sanoit! Voisikohan makkaravohvelista tulla seuraava suomalainen somehitti? ;D
Lähetä kommentti