torstai 2. marraskuuta 2023

Hokkaidokurpitsaa kookos-katkarapukeittoon


Nyt oli kaupassa niin hyvän näköinen hokkaidokurpitsa, että se pääsi päivän ruokalistalle.

Hokkaidokurpitsa on se vähän sipulin muotoinen oranssi kurpitsa, joita saattaa kaupan laarissa olla hyvinkin erilaisia pienen nyrkin kokoisesta melkein koripallon kokoiseen. Tästä lähes puolitoistakiloisesta kurpitsasta tuli kaksikin eri kokkausta ja siemenetkin päätyivät uuniin paahdettaviksi. Ensimmäinen ruokalaji oli keitto, muheva kurpitsa-kookos-katkarapukeitto, joka lämmittää mukavasti näin talven kynnyksellä.


 

Kurpitsa-kookos-katkarapukeitto

1 kpl              pieni sipuli

1 rkl              oliiviöljyä
2 kpl              valkosipulinkynttä raastettuna
2 cm              pätkä inkivääriä raastettuna
3/4                 pieni punainen mieto chili
2,5 dl             kookosmaitoa
5 dl                kanalientä
1 kpl              iso (noin 150 g) yleisperuna
300 g             kypsää kurpitsaa kuutioituna
1 ruukku       tuoretta korianteria (vain lehdet)
120 g             tuoretta pinaattia
200 g             kuorittuja isoja katkarapuja (pakaste, mielellään raakoja)
2 rkl              limettimehua
1 tl                ruskeaa sokeria
2 tl                kalakastiketta

1/4                 pieni punainen mieto chili

muutama       limetinlohko
 


Kuori sipuli ja leikkaa se pitkittäin ohuiksi lohkoiksi. Raasta valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Leikkaa chili ihan pieniksi kuutioiksi. Kuori ja kuutioi peruna ja hienonna korianterinlehdet.

Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota siinä sipulit. Lisää raastetut valkosipulinkynnet sekä inkivääri  ja chilipalat, ja kuullota niitä miedolla lämmöllä minuutti tai pari sipuleiden kanssa. Lisää kookosmaito sekä kanaliemi ja kuumenna kiehumispisteeseen. Lisää sitten perunakuutiot ja anna kiehua hiljalleen kunnes peruna on lähes kypsää. Lisää sitten kypsät kurpitsakuutiot sekä puolet korianterisilpusta ja kuumenna kunnes kurpitsa on lämmennyt. Lisää pinaatti ja sekoita huolella. Kun pinaatti alkaa pehmetä, lisää katkaravut ja kun ne ovat kypsät, mausta keitto limettimehulla, ruskealla sokerilla sekä kalakastikkeella. Tarjoile heti.

Viimeistele pienillä chilikuutioilla ja limetinlohkolla.

 

Kurpitsan paahtaminen tapahtuu nopeasti ja helposti. Halkaise kurpitsa ja lusikoi pois kaikki siemenet. Leikkaa kurpitsa keskenään saman kokoisiksi lohkoiksi ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle.

Pirskottele pinnalle oliiviöljyä ja mausta hienolla merisuolalla sekä mustapippurilla. Paahda kurpitsalohkoja 220 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Kun lohkot ovat jäähtyneet kurpitsan voi kuoria ja paloitella tai soseuttaa.

 

Ei kommentteja: