tiistai 31. lokakuuta 2023

Piri-piri-kana - Frango Piri-Piri


Perinteisen portugalilaisen piri-piri kanan resepti alkaa: ”Valitse pihalta yksi onnellinen, lihava kana joka on saanut juosta vapaana ja syödä maissia.” Ihan sellaista en tähän löytänyt, eikä kaupungissa ole sitä aitoa hiiligrilliäkään, mutta hyvä korvike tästä tuli. Mausteena on kuitenkin ihan oikeaa piri-piri-jauhetta, jonka ostin Algarvesta, Olhãon kauppahallin maustekauppiaalta.

Piri-piri kana on yksi Portugalin, erityisesti Algarven, klassikoista. Se on yksinkertainen valmistaa ja erittäin maukas. Punainen, noin 3 cm pituinen piri-piri chili on paljon voimakkaampi kuin vaikkapa jalapeño. Kun jalapeño asettuu scovillen asteikolla jonnekin 3.500 ja 8.000 välille, piri-pirin voimakkuus on välillä 100.000-175.000. Siksi sitä ei tarvitsekaan käyttää kerralla kovin paljoa. Tiettävästi piri-pirin juuret ovat jossain Keski-Amerikassa, mistä se levisi portugalilaisten merenkulkijoiden mukana Afrikkaan Portugalin siirtomaihin, kuten Angolaan ja Mosambikiin. Näiden maiden siirtolaisten mukana piri-piri kana tuli Portugaliin ja Algarveen joskus 1960-70 –luvuilla. Piri-piriä on saatavilla sekä kuivattuna jauheena että chiliöljynä.

 

Tämä resepti on kahdelle, mutta ohje on helppo muokata isommallekin porukalle. Kahdelle riittää kaksi kokonaista broilerin koipireittä, kokonaisesta broilerista riittää ainakin neljälle. Jos käytettävissä ei ole aitoa piri-piriä, voimakasmakuisista kuivatuista pienistä linnunsilmächileistä saa ihan kelpo korvikkeen. Valkosipulin voi korvata valkosipulijauheella, kuten tässä.


 

Piri-piri kana – Frango Piri-Piri

 

2 kpl              broilerin koipireisiä
30 g               pehmeää voita
0,5 tl             valkosipulijauhetta
2 rkl              sitruunamehua
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

3 rkl              oliiviöljyä

1 rkl              sitruunamehua
1 tl                piri-piri chilijauhetta
1 tl                valkosipulijauhetta
0,5 tl             sokeria
0,5 tl             hienoa merisuolaa
                     mustapippuria myllystä
 

Sekoita keskenään valkosipulijauhe sekä pehmeä voi. Nosta broilerin nahkaa sen verran että saat sormella työnnetyksi valkosipulivoin tasaisesti nahan alle. Sivele sitten nahan pinta sitruunamehulla ja ripottele päälle hiukan suolaa ja mustapippuria. Anna koipien makuuntua uunivuoassa puoli tuntia ennen paistoa. Laita uuni lämpiämään 210 asteeseen.

Valmista piri-piri-öljy. Mittaa kulhoon oliiviöljy, sitruunamehu, piri-piri jauhe (tai 2 hienonnettua kuivattua pientä linnunsilmächiliä), valkosipulijauhe, sokeri, merisuola sekä mustapippuri ja sekoita huolella.

Kaiken kaikkiaan koivet ovat uunissa 1 tunnin ja 20 minuuttia. Kun uuni on lämmennyt riittävästi, työnnä vuoka koipineen uuniin ensin 20 minuutiksi. 

Ota sitten vuoka uunista ja sivele koipien pinta runsaalla piri-piri öljyllä ja laita takaisin uuniin. Puolen tunnin kuluttua sivelyn voi uusia ja laittaa uuniin vielä puoleksi tunniksi, jolloin koivet ovat kypsät ja nahka ihanan rapea. Pieni sokerilisäys mausteöljyn joukossa vaikuttaa paistoon siten, että sokeri karamelisoi pinnan, jolloin se muistuttaa hiiligrillattua.

Tarjoile keitetyn riisin ja brokkolinin kanssa. Sillä välin kun koivet paistuvat valmista kastike jogurtista ja mausteista. Jos piri-piri-öljyä jäi yli, senkin voi laittaa tarjolle niille jotka pitävät voimakkaammista mausteista.

 

 

Jogurttikastike piri-piri kanalle

 

170 g             maustamatonta 5% jogurttia
0,5-1 dl         oliiviöljyä
                      yhden sitruunan raastettu kuori
2 tl                valkosipulijauhetta
1 dl                hienonnettua persiljaa (ei varsia)
                      ripaus suolaa
                      ripaus sokeria
                      ripaus mustapippuria myllystä

 

Sekoita keskenään jogurtti, puolet oliiviöljystä, sitruunankuoriraaste, valkosipulijauhe sekä hienonnettu persilja. Lisää sitten loput öljystä ja mausta suolalla, sokerilla sekä mustapippurilla. Sekoita hyvin ja tarkista maku vielä ennen tarjoilua, jos kastiketta tarvitsee tasapainottaa vielä ripauksella suolaa, sokeria tai mustapippuria.

 

Jos valmistat kokonaisen broilerin, leikkaa ensin pois broilerin selkäranka. Se on sillä puolella jossa EI ole rintalihaksia. Levitä broileri sitten niin että sisäpuoli jää alapuolelle ja paina kämmenellä lintu ihan litteäksi.

Jos koipien ”polvet” kääntyvät ujosti sisäänpäin, tiedät leikanneesi linnun oikein. Tuplaa mausteiden määrät ja käsittele koko lintu kuten nuo kaksi koipeakin. Paistoajat pysyvät ennallaan.

Ei kommentteja: