torstai 5. lokakuuta 2023

Poron palapaisti eli porohöystö


Vanhanaikainen palapaisti tuntuu jääneen sivummalle uusien ruokalajien tullessa tilalle. Palapaisti on ollut niin perusruokaa, että kaikissa vanhemmissa keittokirjoissa ei moiselle ole edes kirjattu reseptiä, sillä kaikkihan osaavat tehdä palapaistin ilman ohjettakin. Siis todella klassikko ja retroruokaa. Tässä nyt kirjataan yksi versio palapaistista, jota toisinaan höystöksikin nimitetään. Pakkasessa oli vielä pieni poron paahtopaisti sekä kinnerpaisti, ja ne riittivät juuri sopivasti tähän. Porossa on oma makunsa enkä halunnut sitä tässäkään häivyttää millään ylimääräisellä.


 

Poron palapaisti eli porohöystö

 

n. 450 g         poron paistilihoja
5                    katajanmarjaa
                      hienoa merisuolaa
                      valkopippuria myllystä
1 - 2 rkl         ruokaöljyä paistamiseen
1/3                 lihaliemikuutio
n. 2 rkl          vehnäjauhoja
2 rkl              voita
4 - 5 dl          kiehuvaa vettä
(pieni loraus Jaloviinaa eli Jallua)

 

Poista ylimääräiset kalvot ja paloittele lihat pieniksi paloiksi. Murskaa katajanmarjat. Ruskista lihat öljyssä pannulla ja mausta pippurilla. Lisää vehnäjauhot pannulle ja pyörittele niitä lihapalojen kanssa niin, että saavat vähän väriä. Murustele liemikuution pala joukkoon ja lisää vettä samalla sekoittaen. Laita katajanmarjat myös pannulle (ja lisää Jalluloraus). Kun seos on sopivan sakeaa, peitä se kannella ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä 15 minuuttia. Tarkista maku ja kypsyys. Jos kaipaa suolaa niin lisää sitä ja jos kaipaa lisää kypsennystä niin hauduttele lisää. Porot kun ovat erilaisia ja jotkut palat ovat sitkeämpiä kuin toiset.

Tarjoa sipulipottuvoin tai ihan tavallisen muusin kanssa. Kaveriksi sopii aina jallupuolukat ja maustekurkku. Meillä oli lisäkkeenä raikas omenasalaatti sekä puolukkahillo. Hyvää ja aidosti poronmakuista suomiruokaa.

 

Ei kommentteja: