keskiviikko 3. elokuuta 2022

Gnocchi cacio et pepe, kantarelleja ja rapeaa kinkkua


Taas paketti valmisgnoccheja jääkaapissa auttoi keksimään vastauksen siihen jokapäiväiseen vaikeaan kysymykseen ”mitä sitä taas tänäänkin laittaisi…”. Gnoccheista on mahdollista taikoa herkullinen ateria melkoisen nopeasti.  Cacio et pepe tarkoittaa juustoa ja mustapippuria, eli yleensä pecorino romano –juustolla ja mustapippurilla maustettua spagettia. Tässä tapauksessa pasta korvattiin valmisgnoccheilla.

Sieniretken päätteeksi herkulliset paistetut kantarellit saavat seurakseen gnocchi cacio et pepe’n ja annos viimeistellään rapealla ilmakuivatulla kinkulla sekä tuoreella basilikalla. Jos haluaa tehdä tästä vielä italialaisemman makuisen, kantarellit voi korvata herkkutateilla.

 


 

Gnocchi cacio et pepe

kantarelleja ja rapeaa kinkkua
(kahdelle)

 

1 rkl  mustapippureita
250 g  tuoreita kantarelleja (tai muita sieniä)
1 pakkaus  ilmakuivattua kinkkua (prosciutto crudo tai parmankinkku)
500 g  pakkaus valmisgnoccheja (esim. Rana tai Rummo)
50 g  raastettua Pecorino Romano juustoa
2 rkl  mustapippuri-tuorejuustoa
40 g  voita
tuoretta basilikaa
 


Paahda mustapippureita kuivalla paistinpannulla sen verran että ne alkavat poksahdella ja tuoksua voimakkaasti. Varo polttamasta niitä! Kaada paahdetut pippurit mortteliin ja rouhi melko hienoksi.

Jatka samalla paistinpannulla, kaada puhdistetut kantarellit pannulle ja kuumenna niitä keskilämöllä koko ajan sekoittaen kunnes niistä alkaa irrota nestettä. Lisää pannulle noin puoli desilitraa vettä ja sekoittele sieniä edelleen niin kauan että lopulta pannu on kuiva ja sienet paistuneet sopivan pehmeiksi. Siirrä sienet odottamaan.

Jatka samalla pannulla edelleen, paahda ohuet kinkkuviipaleet rapeiksi ja siirrä ne jäähtymään. Kun tuollaisen kinkkupaketin avaa, kaikki viipaleet kannattaa paahtaa kerralla. Osa leikellään gnocchiannosten päälle ja lopuille on ihan varmasti helppo keksiä jotain muuta käyttöä.

Kuumenna kattilassa vettä kiehuvaksi, mutta älä lisää suolaa. Juustosta ja kinkusta tulee suolaa tähän ruokaan ihan riittävästi muutenkin. Kun vesi kiehuu, kaada sinne gnocchit ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan noin 2 minuuttia. Kun gnocchit ovat valmiit, ota erilleen 2,5 dl keittovettä ja valuta gnocchit siivilässä.

Sulata paistinpannulla 40 g voita ja lisää 1 tl mustapippurirouhetta. Sekoittele noin minuutin ajan kunnes voi lakkaa vaahtoamasta. Lisää säästämäsi pastavesi, mustapippuri-tuorejuusto sekä valutetut gnocchit ja sekoita hyvin. Nosta pannu pois lämmöltä, lisää lähes kaikki pecorinoraaste (säästä muutama ruokalusikallinen annosten pinnalle) sekä kantarellit ja sekoita niin kauan että juusto on sulanut.

Jaa gnocchipannu kahdelle lautaselle ja viimeistele mustapippurirouheella, raastetulla pecorinolla, rapeilla kinkunpaloilla sekä basilikalla. Tarjoile heti.

 

4 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Hauskoja nämä "kuin tilauksesta" -reseptit. Aamulehti juuri kertoi, että kantarellisato on tänä vuonna hyvä, joten ajateltiin mennä katsomaan, vaikka kantarelli ei mikään suosikkisieni olekaan. Mutta kunnolla karamellisoituna se on maukas. Kaapissa on teidän edellisen gnocchi-ohjeen jäljiltä vielä gnoccheja, joten viikonlopun ruoka onkin sitten siinä :-)
Jännityksellä jäämme odottamaan ilmestyykö tänne seuraavaksi punajuuriresepti ;-D

Tuplaespresso kirjoitti...

Kun nyt satuit mainitsemaan, niin on mulla yksi punajuuriresepti jota pitäisi kokeilla... Sillä reseptillä vaan ei saa kovin suurta satoa loppumaan.
Mun suosikkisieneni on aina ollut herkkutatti, mutta tässä vuosien varrella M on kouluttanut tykkäämään myös kantarelleista melkein yhtä paljon :)

Pikkelisienistä ykkösenä on tietysti rouskut ja uutena löytönä portobello
https://epatrendikasruokablogi.blogspot.com/2018/01/amunen-shottilasiin-maa-artisokasta.html

Jael kirjoitti...

Ooh, kuulostaa nii hyvältä, etenkin kun mukana kantarelleja, joista täällä voi vain haaveilla. Täällä on menossa täkäläisen Master Chefin 10. kausi, ja karsintavaiheen kilpailijat joutuivat tekemään oman versionsa menneiden vuosien bravuureista, joista yksi oli Cacio&Pepe-pasta. Tuolla annoksellasi olisi varmaan päässyt helposti eteenpäin karsintavaiheesta.

Tuplaespresso kirjoitti...

Meillä päin on ollut nyt tosi hyvä kantarellivuosi. Ensi kerralla kun käyt Suomessa, vie mukanasi muutama purkillinen säilöttyjä kantarelleja.

Master chefiä on kiva katsella, mutta ei missään tapauksessa pyrkisi kilpailijaksi. Vuosien varrella olen kyllä melko hyvällä menestyksellä osallistunut resptikilpailuihin ja jopa yleisön edessä yhteen kolmen ruokalajin livekisaan, jonka voitin. Sitten päätin, että kannattaa lopettaa kilpaileminen niin kauan kuin on "huipulla". ;)