sunnuntai 31. heinäkuuta 2022

Uuniomena on nyt uuniomenakukka


Näitä uuniomenakukkia on näkynyt ulkomaisissa ruokaohjeissa niin paljon, että on vaikea antaa krediittiä reseptistä kenellekään kun ei tiedä kuka tämän alkujaan keksi. Täällä eräs niistä. Joka tapauksessa tosi kiva erilainen tapa valmistaa uuniomenoita. Ensin piti vaan löytää se oikea omenalajike.

Kun kaikissa resepteissä omenakukat oli lopuksi kuorrutettu valtavalla määrällä kinuskikastiketta, olin ihan varma että Granny Smith on oikea, riittävän kiinteä ja kirpeä omena. Väärin. Aivan liian kova ja kirpeä. Jopa kinuskikastikkeella kuorrutettuna. Sitten ostin kahta muuta lajiketta, Golden Deliciousia ja Pink Ladya ja kokeilin tehdä ne samanaikaisesti samalla ohjeella. Niissäkin oli lopulta yllättävän suuret makuerot mutta lopulta toinen oli parempi, enemmän omenan makuinen, vaikka makuasioista ei pidäkään kiistellä. Kinuskikastikettakaan ei tarvittu viimeistelyksi, vain pallo vaniljajäätelöä.


 

Uuniomenakukat

(4 annosta)
 

4 kpl  Pink Lady omenoita (mahdollisimman suuria)

hiukan ruokaöljyä uunivuoan voiteluun
4 rkl  voita
1 rkl  fariinisokeria
1 rkl  sokeria
1 tl  kanelia
6  isoa kermatoffeekaramellia

vaniljajäätelöä

(kinuskikastiketta)
 


Sulata ensin voi ja sekoita joukkoon sokeri, fariinisokeri sekä kaneli.

Laita uuni lämpenemään 185 asteeseen ja voitele uunivuoka tilkkasella ruokaöljyä.
 


Leikkaa omenoista yläosa tasaiseksi ja kaiverra palloraudalla varovasti pois omenan siemenkota.

Varovasti, siten, että et kaiverra koko sisusta pois, ainoastaan sen verran kuin on pakko. Jätä myös pohjaan vajaan sentin verran omenaa.

 


Ota sitten käyttöön mahdollisimman kapea ja ohutteräinen veitsi ja leikkaa omenan sisukseen kaksi samankeskistä rengasmaista viiltoa. Käännä omena leikkuupuoli alaspäin ja leikkaa sitten ”terälehdet”.

 


Käännä omena ja täytä keskusta kermatoffeekaramellilla. Nosta omenat vuokaan, sivele omenoiden pinnalle kaneli-sokeri-voiseosta ja laita vuoka uunin keskitasolle.

 


Paista omenakukkia noin 30 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä. 

 


Anna omenoiden jäähtyä hetki, mutta ei niin kauaa että toffee omenan keskellä alkaa taas jähmettyä. Tarjoile vaniljajäätelön kanssa. Jos oikein sokerihammasta kolottaa, koko annoksen voi kuorruttaa kinuskikastikkeella.

 

Ei kommentteja: