sunnuntai 14. elokuuta 2022

Laiskurin marjapiiras


Mitä muuta nimeä kuin ”laiskurin marjapiiras” voisikaan käyttää piirakasta, johon on käytetty kaupan valmista piirakkataikinaa ja muiden poimimia marjoja? Maitotuotteita tässä ei ole lainkaan ja muidenkin ainesten lista on sen verran lyhyt, että mietin jo kehtaako tätä edes postata. Postasin kuitenkin.

Näillä edelleen jatkuvilla helteillä ei tee mieli käyttää liikaa aikaa keittiössä niin kotona kuin mökilläkään, ja siihen auttaa muun muassa erilaiset valmistaikinapakasteet. Jos joku vielä tuo emännälle litran mustikoita ja pienen rasian vadelmia, niin siinä onkin jo melkein valmis kuningatarpiirakka. Vuokana käytin syvää ja pyöreää (Ø 28 cm) alumiinista paistovuokaa.

 


 

Laiskurin marjapiiras (mustikka-vadelma)

 

2 x 380 g  pakettia piirakka-/murotaikinaa (pakaste) makeaan leivontaan
1 litra  mustikoita
250 g  vadelmia
1 dl  sokeria
2 rkl  perunajauhoa
1  kananmuna
(vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä)

 

Sulata piirakkataikinapakkaukset. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja leivinpelti kuumenemaan uunin alimmalle tasolle.

Ripottele hiukan vehnäjauhoja työtasolle, nosta siihen piirakkataikina ja kauli se reilusti piirakkavuokaa suuremmaksi, ohueksi levyksi. Nosta kaulittu taikina varovasti piirakkavuokaan ja painele tiukkaan pohjaan sekä sisäreunoille niin että taikinan reunat jäävät roikkumaan vuoan reunojen yli.

Sekoita keskenään sokeri ja perunajauho. Kaada mustikat ja sokeriseos isoon muovipussiin, sulje pussi niin että sinne jää mahdollisimman paljon ilmaa ja hölskytä sen verran että ainekset ovat varmasti sekaisin. Kaada mustikat vuokaan taikinan päälle ja tasoita pinta. Ripottele sitten vadelmat mustikoiden päälle.

 


Kauli toinen piirakkataikina yhtä ohueksi kuin pohjakin ja leikkaa siitä pari senttiä leveitä suikaleita. Tee suikaleista ristikko piirakan päälle ja painele taikinat haarukalla reunoilta yhteen piirakan pohjan kanssa. Veistele ruokaveitsellä pois vuoan reunojen ympäriltä ylimääräinen taikina. Vatkaa sekaisin yksi kananmuna ja voitele sillä taikinan pinta.

Nosta alumiinivuoka uuniin kuumalle leivinpellille ja paista piirakkaa 30 minuuttia.

Jäähdytä valmis piirakka ja tarjoile se vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

 


 

Ei kommentteja: