keskiviikko 8. kesäkuuta 2022

Liekitetyt maksapihvit ja sileä sipuli-kermakastike


Tänään oli taas perheen ”kokkisota”. M toi heräteostoksena kotiin pari isoa ja tosi hyvän näköistä viipaletta naudanmaksaa ja sitten oli minun vuoroni miettiä, mitä niistä voisi tehdä niin että se ei olisi sitä samaa mitä aina. Tarkistin konjakkitilanteen ja totesin, että tällä kertaa maksa paistetaan ja liekitetään. Sitä ei vielä olla blogattu, eikä myöskään sileää sipuli-kermakastiketta. Roseeksi paistettu maksa sipulin kanssa on ihan parasta, mitä maksasta voi tehdä ja liekitys nostaa annoksen ihan uudelle tasolle. Harmi ettei komeasta liekityksestä ehditty ottaa kuvaa, mutta ehkä ensi kerralla – mikäli kännykkäkamera silloin sattuu olemaan riittävän lähellä.

 


 

Sileä sipuli-kermakastike

 

2  sipulia
2 + 3 rkl  voita
0,5 dl  vehnäjauhoa
5 – 6 dl  vettä
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
1 rkl  tummaa soijakastiketta
1 dl  kermaa

 

Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna paistinpannulla 2 rkl voita ja kuullota sipulit siinä. Lisää pari desiä kiehuvaa vettä ja hauduta sipulia välillä sekoitellen kunnes sipulin väri on muuttunut vaaleanruskeaksi, ne ovat täysin pehmeitä ja ylimääräinen neste haihtunut. Siirrä sipulit lautaselle odottelemaan, mutta älä pese pannua.

Sulata pannulla 3 rkl voita ja lisää vehnäjauho. Paahda jauhoa keskilämmöllä sekoitellen kunnes se on kunnolla ruskistunut. Lisää kuumaa vettä vähitellen koko ajan sekoittaen kunnes kastike on sopivan sakeaa. Keittele kastiketta 5 minuuttia, minkä jälkeen lisää joukkoon haudutetut sipulit. Mausta suolalla ja valkopippurilla ja keitä vielä parin minuutin ajan. Kaada kastike paistinpannulta sauvasekoittimen korkeaan astiaan ja aja kastike ihan sileäksi. Lisää soijakastike sekä kerma ja sekoita.

Tällä välin pese paistinpannu ja paista maksaviipaleet. Kastike viimeistellään, kun maksat on paistettu.

 


 

Liekitetyt maksapihvit kahdelle

 

400 g  naudanmaksaa noin 1 – 1,5 cm paksuina viipaleina
1 rkl  voita ja 1 rkl  oliiviöljyä
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
5 cl  konjakkia liekitykseen

 

Siisti maksapihveistä mahdolliset kalvot ja suonet ja leikkaa maksa kohtalaisen kokoisiksi paloiksi. Taputtele maksanpalat talouspaperilla kuiviksi. Kuumenna paistinpannulla voi ja oliiviöljy melko kuumaksi ja nosta maksapihvit siihen paistumaan. Paista noin 2 minuuttia per puoli ja mausta suolalla sekä valkopippurilla. (Pihvien tulee jäädä hiukan roseeksi keskeltä, jolloin ne ovat parhaimmillaan.) Kun maksa on paistettu ja paistinpannu mahdollisimman kuuma, ota pannu maksapihveineen pois liedeltä ja erityisesti pois liesituulettimen alta, kaada konjakki kuumalle pannulle ja maksapihvien päälle, ja sytytä palamaan. Kun alkoholi on palanut ja liekit sammuneet, pihvit ovat valmiit.

Siirrä ruskistetut ja liekitetyt maksaviipaleet tarjoilulautaselle odottamaan ja kaada kastike takaisin pannulle, missä se saa lisää makua maksan paistosta. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja tarkista maku. Lisää suolaa / valkopippuria / soijaa mikäli tarvitsee.

 

Tarjoile perunasoseen ja konjakkipuolukoiden kanssa.
 


2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

"Roseeksi paistettu maksa sipulin kanssa on ihan parasta, mitä maksasta voi tehdä" - tämä on niin totta! Kylläpä rupesikin tekemään mieli mangalitzan maksaa ja makeaksi paistettua sipulia.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Ulla
On se vaan parasta. Vaikka kuinka joskus yrittää kokata maksaa eri tavalla, niin pakko aina todeta - vanhassa vara parempi. Possun maksaa meillä menee aika vähän, mutta mangalitzan maksaa täytyy joskus kokeilla jos matkan varrella "Vallan Maukkaassa" sitä joskus sattuisi olemaan. Kiitos vinkistä.